最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
其實點解會咁多人吹奏日本城
都係跟佢年報分析架咋當然可以係假數 / 建業個Brand突然崩左 無人再搵佢起樓 股票實有風險
有D想跟你買番幾千玩
係咪即係可以止蝕了?
由上市以黎一直跌
跌左九成有多
真係有得救?
估值 / 投唔投資 係睇未來 睇過去有咩用 ,又零成本收息法?
同碧桂園服務一樣已經比人歸類當內房
但其實balance sheet好靚仔
物管要同關連方打交道 ,仲要代支
最慘就直接write off
第二慘就幫手買債券 輸錢 eg 1755
第三慘就以樓/車位代receivable eg 遠洋 雅居樂

代建同街外人打交道 ,入左數先幫手起 唔係用自己錢

當然都有機會直接俾阿媽偷錢 但咁講GLP一樣俾萬科借左錢未還

有風險 俾番個賠率你 , Fair enough
買883都係有D賭成份 估估下
883每桶油成本低過頁岩氣
加埋蛾+中東大團結
美國佬頁岩氣都唔想重現多次15年比中東夾掛
應該唔會亂咁增產
北海話比採油 但成本應該會好貴
當一個切入點睇吓上海租務市場點樣
大飛巴依家揸港股係咪得1883 331?
我又留意下
唔買都睇下幾有趣
阿媽係邊個?
有無成功同失敗既例子分享下
因為美股有股息稅
師兄想請教收息既股佔你個倉幾多成?想參考下
想請較下大家其實公司買左債券,係計資產另係負債?
其實我覺得好睇對公司管理層既信心有幾大
對我地呢類人美股當然係prefer 回購>收息
始終對我地而言絕大部分美股派息都要扣三成
不過始終實的的一舊錢都係有佢吸引之處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞