最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
有無人睇過台股?台股收息對香港人嚟講點?
OTT Business revenue surged 24% to HK$971 million

歡迎哨牙仔繼續勾結法國佬整靚黃 Viu

年年都話收十幾釐息,得唔得㗎?

留名等睇分析
又減,聽日係$90都冇
長和(00001.HK) 公布截至2023年6月30日止中期業績,按國際財務報告準則(IFRS)16後基準,純利按年跌41.3%至112.08億元,每股盈利2.93元。派中期息75.6仙,對比2022年中期派84仙。

長實集團(01113.HK) 公布截至今年6月底止中期業績,總營業額365.16億元,按年跌23.3%。純利103.31億元,按年跌20.1%;每股盈利2.88元。中期息維持43仙。
1.長實再度向香港樓市投下一顆深水炸彈,市區新盤親海駅II首批單位,折實均價僅14,997元,隨時平過同區二手,只求去貨及套現。

2.入場單位為2A座1樓K室,實用面積210呎,折實價290萬元,呎價13,810元。

3.另一3房1套連儲物房單位2A座9樓A室,實用面積718呎,折實價1,037萬元,呎價約14,443元。

4.趙國雄話首批屬「平爆價」,發展商都係想幫市民上車,而樓盤名有個「駅」字,代表可以上車或轉車,解決市民居住問題,唔使賺盡啊。

5.上次屯門飛揚II期已經炸咗一round業主,今次再畀趙國雄爆一爆,全港新盤,冇條件唔劈價。
講緊8號仔?
係,係尋日有一半數已經喺6823見光嘅8號仔

consol 晒入去啦,Finance Costs 係幾多有數得計,係絕對唔靚仔,不過我見佢OTT繼續交到貨就梗係打下飛機

現價又變返6823吸引少少 🤏
恒地牽頭隔離個海灣就大檸樂啦 (聲稱半個太古城咁大)

市區都呢啲價,真係唔知點解啲人要用貴價去買大西北,唔少區域都有排坐艇
長實又送份大禮畀恒基
0012仲有兩塊中環溢價地
高息環境下佢兩個仔頂到幾耐?
ROA太差 應該要執柒左佢
岩岩係咁易計一計
當穩定每年派3毫8
收40年息先收到15蚊

20年前高位入8號果班散散,收幾世息都收唔返個本
唔知會唔會供股
lm
1883又破頂
睇黎黎緊派息唔會差
升左即係每股收益跌
好似係
1883個頂係3.36wo
點睇5仔前幾日跌兩蚊又升番上去?
咩諗法黎
應該計埋除淨掛。有d圖復權係咁show
地主新常態 賺少(輸少)當贏

長和系中期發榜日,焦點被長實(1113)油塘新盤親海駅II低價開盤搶盡風頭。折實平均呎價萬五蚊有找,過去一兩年同區新盤即蟹兩成,長實趙國雄形容首批單位「平爆」,發展商幫助市民上車「唔駛賺盡」;李澤鉅係業績分析員會議認同定價「的確吸引」,相當於7年前的樓價,認為宜家置業既時機,比3年前穩陣。

發展商「堅劈」,大致有兩大原因:第一是自身負債因素,第二是發覺形勢不妙,賺少/輸少當贏。長實上半年核心利潤賺103億,跌4%,派息不變,公司手頭現金438億元,扣除銀行貸款494億元,淨負債56億元,負債比率1.4%。其餘三大發展商尚未放榜,截至去年底止數據,新世界(017)淨負債1,350億元、新地(016)淨負債1,141億元,恒基地產(012)淨負債761億元。

當一間「財政自由」、冇還錢負擔,兼有穩定現金流的地產商,都狠心劈價、要錢唔要貨,你叫其他高負債發展商「情何以堪」。長實劈價帶來的骨牌效應,未來一季會迅速發酵,其他地產商冇得唔跟,新盤焗住跟隊齊劈,貨尾亦難免八折散貨。

李嘉誠走貨走得快,究竟有冇古怪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞