最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
我諗我可以比少少意見~ 由一開始我喺呢度話自己買內銀,基本上喺度已經俾人笑~但我唔係好介意~ 因為呢啲事都唔係第一次發生~ 上得網同人傾,就預咗比人Q~ 時間會證明好多嘢,當下唔需要爭論啲乜~有啲嘢講完一次就已經足夠~但作為一個major finance學生,考過CFA FRM, 做過too tier ibank打雜一段日子~20年投資生涯入面,我自己都係不停睇數同project野,睇數真係好好好好緊要~ 特別係防止中伏方面~ 而大飛巴確實係我上網咁多年,見過硬核功力最top 嗰批人其中之一~ 佢投資態度上係絕對冇問題,佢亦都肯分享,真係值得學習~ 就算我自己都會細心睇佢啲留言學嘢~ 當然無可否認佢言論係比較惹火,吾係人人受到~ 但正如我之前講,啱聽咪聽,吾啱聽咪當廢up~ 最緊要係自己有嘢落袋~ 勞氣真係對自己冇乜好處~ 另外,我都想講雖然睇數係好重要,但都唔係絕對~ 我有啲朋友唔係好識睇數,或者只係識啲好基本,但佢哋商業觸覺非常強,十分有indight同前瞻性,佢哋一樣可以長期喺股市賺大錢~ 我覺得凡事都冇話一定要點點點先掂,天外有天,人外有人,冇必要咁斷言~
有冇諗過港燈跌唔跌穿你平均買入價同你係啱定錯無關?
嘈乜撚,大家開開心心賺錢啦on99
根本 「公司唔會執驚閪」「有穩定派息紀錄」同 「盲選低beta」之類都係個個都要經歷嘅投資考驗,問題係奶嘢前定後發現

突然諗起個 「短期股價波動搵理由」,唔關事,但超級經典
好地地
傾下數字 點解要咁嘈
見識過條友啲咀臉 同 無料扮四條 既程度 ,大飛果種簡直係碎料

佢呢幾年根本無回報 又無現金流都唔知點養家咪唯有靠Paytron搵食 邊度係靠投資
老老實實
1. 業務/營收前景
2. 財務結構/經營管理能力/債務/派息能力
3. 對你個組合嘅類型/行業/地區配置
4. 隻野現價嘅估值同性價比
明明係唔同嘅野黎, 唔明點解會起哂杠
Me too 睇左半年唔對路del左
其實係
睇數可以包低減低中伏機會
但對跑贏市唔係真係咁有效
突然間諗起

0014跌應該係代表出租率下降 升返就咩事都冇
呢樣真係笑左
BTW 仲有4日出業績 到時就知
師兄,我自己都有揸港燈。

有幾位師兄都不約而同咁指出咗一個問題
到底乜嘢係「酌情分派」?

因為要維持現時股息(每股$0.3203),每年需要2830M。但過去數據表示,每年嘅「可分派收入」唔足以支撐現時派息水平。每次都要靠「酌情調整」先有2830M。

咁呢個「酌情調整」嘅pool究竟仲有幾多?其實暫時搵唔到一個數字出嚟。如果假若下半年,個pool乾塘,冇錢「酌情調整」啦,係咪即係代表佢有機會減派息,或者用發債、股權等等嘅方法融資,去維持派息水平?

呢啲位係要值得思考嘅位
基本上鍾意收息嘅,都會有留意過659

跟佢買,傻撚咗?
好似之前已經有討論過

office occupancy 不容樂觀
應該會係甲級occupancy 跌
商場 應該不變持平
唔知上海個堆點呢
唔得㗎,呢度唔買得941 㗎,一定要買 1883 (兩隻一齊買都唔得,一定要買 1883)

然後炒油股,買883就唔需要留意政治,真係笑到 hihi
上海主要有兩個
-港匯廣場 (呢個可以參考返恆隆財報 做得還好)
-上海利園 (靜安區仲有待發展 未必咁樂觀 當然管理層話有信心啦)

我覺得除咗上海之外 仲有一個係額外可以注意嘅位
好似喺大埔仲有個樓盤未賣晒 入唔到帳

同埋港島個住宅
準備定錢 插就溝
嘩,唔好喺到討論中電呀

會俾人拋一大堆數據同理論笑鳩你㗎

你知啦,有啲人自細無家教
大個咗變咗傻鳩閪格
之前排緊$17 希望比啲機會
識個朋友只買內銀
大注咁出出入入
覺得超買 價高 就沽

個股價跌到仆街就入
賺得仲多過啲基金佬
佢完全無撚睇啲細數據,我果時都超佩服佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞