最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
咁鐵塔值唔值得買?
最多加番D 攤銷比佢
但係1號仔大插 1113反升
Cash flow勁都無用。次次都係用盈利計派息
唔肯回饋股東
㨂佢不如㨂941
1號減派息嘛
你講一講,升到尾燈都見唔到
平既野 始終(唔知幾時)會Revalue 517都係咁

cash > mkt cap 都C9S
內房物管果堆我唔敢玩
517又值得研究下,呢隻望落本身cash同cash flow都幾強
呢度終於有人講鐵塔

隔離個post 死咗都冇理
呢個我有研究過

可分派利潤好似從NI扣咗10%做法定儲備先

然後再用呢粒數去計派息比率
好似2022年報咁樣:全年可分配利潤派息比率為72%。當年利潤為87.87億。扣左10%做法定儲備之後,剩低79.083億。2022派5650M,payout ratio 大概就係71.4%。同佢公布嘅72%差唔多
根 據《 中 華 人 民 共 和 國 公 司 法 》及 本 公 司 章 程 , 本 公 司 須 按 照 每 年 度 稅 後 淨 利 潤( 抵 銷 以 往 年 度 虧 損 後 )的 1 0 % 提 取 法
定儲備,直至法定儲備的結餘相等於本公司註冊資本的50%時,可以不再提取。
今年股價升左20%,6823 係冇升過
788 中國鐵塔(中國跌塌)苦主哭喪區(8)
https://lih.kg/2818220
你愛股
最好笑係琴日出嗰份interim report

受新一輪商務定價協議落地涉及計費系統升級調整、數據核對、服務標準 商談等因素影響,上半年營收款回款暫時滯後,經營活動現金流量淨額為115.55 億元,自由現金流為-12.67億元。

Receivable 直接多左二百幾億,呢間嘢不嬲都俾人拖開數,估唔到今次簽完新合約,俾人一夜拖佢二百幾億 不過佢都有解釋點解嘅,希望呢啲只係短暫影響。

同埋長期貸款嗰度多咗百幾億,我諗緊係咪提早鎖定息率,做再融資安排,又或者純粹唔夠錢洗
死post 㗎啦
服務三大電訊
點解咁鐘意呢間?
分析呢間垃圾公司好簡單㗎咋

1. 睇佢共享率 (站均租戶越多 同一座塔margin 越高)
2.睇佢收款情況 (俾人拖數拖得誇唔誇張)
3.睇佢幾時還晒啲帶息債務(慳返啲利息)

因為呢間嘢基本上冇可能 同三大電訊商加價
呢間野息先得4.X%
點睇都好難入list
最大嘅原因係鐵塔業務簡單易明,有時候投資就係要投資啲自己識嘅嘢,或者自己明白嘅嘢

鐵塔公司,三大電訊商一定要俾錢佢啦,只係比多定比少。而佢個收入已經喺「商務定價協議」入邊用成本加成法計咗。

亦都好似上面大飛哥咁講,呢間嘢幾年後就會變做net cash公司(如無意外),咁呢啲錢又會點用呢?(派息?收購?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞