最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
點解覺得270會穿6?因為內房?
落6我輸死
唉 幾時先上返26
無咩原因 我唔係估佢一定穿6
不過因為我手上無貨 如果入場就想要盡啲安全邊際 落唔到6最多唔買
點解係呢個post仲會睇到夠膽就執左間公司/我唔信佢會執呢啲on9理論?

其實一間list com真係好難/好閪先會7到執/除牌

思捷330,蒙撚276,tvb,恒大系果幾間,1638呢啲垃圾公司到而家仲係到死唔斷氣
最奇怪係班撚友講到自己岩,又有料
到而家都未貼倉
美股2021 年堆發夢股有幾多真係執笠
但股價腰斬9成
認同樓上所講 賭大細贏錢方法不可複製
所以呢度有堆巴打高質咁無私分享點計數真係學到嘢
同埋做咗咁耐cd rom,我唔覺得佢地好串喎
碧桂園配股?
唔係唔配咩 不過都係續命多一頭半個月
不過買得都長揸
所以落6應該買多一注錢
有無睇佢業務?
中地產全面閪林
供水個啲係靚仔 穩定收錢 其他業務當佢係零 現價都抵買
但係佢其他業務有掂埋地產 所以先想要多啲discount
派特別息大股東袋錢先
供水業務其實都差唔多派到盡。唔會預佢再加派到好多,夠平夠殘先好買
331終於可以大手入啦
豐盛生活服務 (00331.HK)$

呢隻有補貼收入, 黎緊下半年無左補貼。預估末期實際派息是0.19-0.2左右,計數要留意

2022年上半年盈利2.385億,補貼0.227億 ,扣除補貼盈利2.158億; 2022年全年盈利5.029億,補貼0.882億,扣除補貼盈利4.417億

即是2022年下半年盈利2.644億,補貼0.655,扣除補貼1.989億

2022年全年派0.45。金額係2.025億。331一向派息比率大致40%。2.025/0.4剛好就係5億多d。即是2022年包括補貼既盈利

2023年上半年盈利2.795億,補貼0.45. 扣除補貼2.345億

2023年上半年實際多賺8.6%(2.345/2.158),假設2023下半年同比多8.6%,2023年下半年扣除補貼應該盈利2.16億(1.989*1.086),40%每股派0.192。所以預估派0.19-0.2

實際每股全年派息=4.505*0.4/4.5=0.4-0.41,股息率6.7%,實際pe 6倍
FY23 1H 係最後一次食到保就業
大飛哥
扣左補貼之後,現價息率應該不高於7里,請問你覺得仍然吸引嗎?

利申:今日有加倉
其實點解會係今日先咁震法?
明明數據上應該知?
咁呢個咪變左股價預測業績lo

其實可能純粹有人等錢使賣貨咪跌
「升跌係資金流動嘅結果」
數據上一早知既野其實點解會今日先會有人sense到
因為睇佢好少會跌多過2%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞