最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
感覺你講緊反話 不過大家都係唔好買
唔係反話, 認真的

仲未計細價股 & 細嘅家族公司管治風險,
風險大啲, 要求嘅回報要再高啲 先合理
我估我估
間野係姓左
間日本城豬左好多
好唔好換晒去1883算
1883硬過鐵咁
匯賢產業中期可供分派金額跌32%

匯賢產業信託(87001)公布,截至今年6月底止中期可供分派金額2.43億元(人民幣‧下同),按年下跌31.5%,中期每基金單位分派0.0348元。

期內,總收益11.42億元,按年上升3.8%。

展望未來,在國內旅遊重啟的帶動下,匯賢產業信託的酒店物業組合可望於今年底恢復至疫情前之水平。零售、寫字樓、服務式公寓組合的租賃業務則預計將繼續其緩慢復甦的進程。

https://www2.hkej.com/instantnews/announcement/article/3519827/%E5%8C%AF%E8%B3%A2%E7%94%A2%E6%A5%AD%E4%B8%AD%E6%9C%9F%E5%8F%AF%E4%BE%9B%E5%88%86%E6%B4%BE%E9%87%91%E9%A1%8D%E8%B7%8C32%25
基本面唔差。但管理層扣分,高價買兩塊商業地,蟹德區的地皮都係。
友和果到真係

1373始終受惠香港人鍾意防疫
個base肯定係高嘅… 但佢地同2019比又有啲誤導

只可以話仲係一個great business - 淨現金 + 高ROE
唔聲唔聲咁就升咗一倍,同埋所有派息已經返返疫情前水平 / 更多

諗起嗰條傻閪Ken sir啲小動作就真係想大笑三聲
The Henley / Henley Park 蟹到

所以幾時都話買佢啲股票好過買嗰啲樓多多聲
成個4叔幾百億借比公司頂住
有排都唔死
不過會唔會減派就唔知
對佢來講減派都無所謂啦,反正啲股息七成以上都係俾佢自己,而佢自己嘅interest income 依家多咗咁多

風險就公司孭,利息就佢自己收,公司仲有每年80億租金收入
係, 我角度係
收收息角度都未必好好
心態決定命運 挨得到既話

19年跌到依家終於番家鄉回本 呢四年要睇住人地升到澎澎聲 + 冷嘲熱諷 + 無派息

同香港地產股一樣之嘛 同19年比 依家跌左一半過多幾年減息都會升番上家鄉架 不過又係要抵得住心態唔好唔平衡 所以啲人先用 零成本收息 麻醉自己
重有跑道區合資的4塊地皮。望維港景的兩塊地皮還好,但内望避風塘兩塊就蟹了。Miami Quay共1100幾伙,只賣了50貨
買1883既朋友,會唔會擔心澳門引入941,聯通入場競爭,分薄個餅?
機會好細,成本太高 ,對澳門政府同澳門人都係
同埋中信都係央企,點解要做呢樣野
之前從來都唔會睇唔會買匯豐,銀行業風險根本唔細

係見之前跌到咁樣,外資又話佢唔掂,共產黨又話佢係漢奸,但係又批准平安保險增持,咁就跟大隊啦

same as 883, 941 送錢俾你洗

買股票蝕得起就得,唔使睇人哋乜嘢冷嘲熱諷

3988 渣得非常之開心,睇都唔睇,隨便冷嘲熱諷
太多任特首去搞呢塊地,個個都有唔同政策,最後連最基本嘅大型運輸系統都冇埋,唔止係地產商嘅損失,係全香港人嘅損失

一格郵輪坐成幾千,甚至一萬人,落船個個坐旅遊巴出嚟,白癡

要去啟德醫院嘅市民都唔方便啦
澳門市場太細
多一兩個競爭者好大機會全部人都無錢賺
二黎中信都國企
係一個穩定市場惡性競爭無意思
唔擔心
但留意 1883 其實主要有2 個業務
電信 同埋 企業服務
澳門電信業務其實stable
問題係企業服務 主要做ICT 業務
呢d業務會唔會比對手打價格競爭
令到佢margin 受影響
維基到講 佢有雲服務 雲數據中心
會唔會有其他中資黎香港開DC 搶生意
941 又會唔會係香港開DC 搶生意 做一條龍服務?
但1883 我見佢冇乜loan
算係輕資產business
高息環境唔應該會影響到佢派息能力
最怕好似941咁要救老母
CUT完紅股 下一步CUT息 有排跌
之前買左隻506 中國食品都行得唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞