最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
35蚊就真係平
自尊唔可以當飯食 除非要靠扮醒 呃pay床
港燈齋有信念真係搞唔掂
樓上有巴打講左 係酌情派發
望埋 cash flow
派息用 $2830
capex 要靠借,
利潤協議=比政府揸住春袋, 而且有緊無鬆
港股啲廢老股好似得返5號仔見得人
唔睇數做嘅投資其實無乜所謂
大方承認自己投機/投井咪得
無必要打咁多野
其實賭減息 買1310仲好啦 重債仲要跟Hibor 息口一調頭 幾億幾億咁上 ,爆炸力仲勁
好威wor 知你成個港島玩晒 實賺到笑啦
月供index係咪唯一叫唔使點睇數嘅投資
我明你concept 我唔會覺得佢會汁粒
但佢keep住要借錢for capex
你諗下會唔會有1 日 佢d息頂唔順要減派呢?
如果佢唔汁
但息口 由6% 減到變3% 你仲會唔會覺得佢吸引
我諗呢到咁多位師兄只係想分析下
係呢個價位同業務同大環境下
2638 係咪1 個good choice
要睇 只係佢睇既係經濟數據表現
同埋會拉長好多去睇
咁你都要揀一個長遠有增長既市場
所以你睇2800...
巴打唔好因為係個到做就有咁大bias
比喻咁講
你阿媽/老婆/仔女知你份工同收入好穩定 鐵飯碗
但依家係講緊加息你供樓貴左好多計過你嘅收支怕你減家用/零用錢
風險應該係利潤管制收緊同引入大陸電
點睇美國credit rating由AAA跌到AA+?
係咪唔再risk free啦
證明Apple risk free過美國
港燈獨市個point 其實冇乜意思
政府㩒l住個定價
獨市個精粹在於自由定價㩒住搶

港島人係發唔到電,但最多只能講間野top line係穩健,而唔係回報穩健

類似內銀,「四大內銀點都唔會執」。佢唔執同你獲得應有回報兩回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞