最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
睇返記錄, 呢幾年331派息都KEEP住有增長, 大家覺得黎緊9月大唔大機會派到0.25?
啲人成日想跟風賺easy money
又唔諗吓無技術無風險利潤又深
咁駛鬼分畀你賺咩
橋就你出、錢就我賺
賺唔到嗰時就係被人誤導
香港特別多呢種聰明仔
大飛一早買晒 你上船幫手推高個價 仲爽皮啦
橋仲係大飛腦到 你只係賺餅碎

不如真心學下大飛點揀好過
授人以魚 不如授人以漁
你望下佢annual growth 可唔可以offset佢保就業 就知會唔會hold到 (佢係會派保就業出街既公司)
啲聰明仔唔係咁諗嘢
多數輸錢係成日一注大既入,一趺就冇錢溝/大上大落
數簿巴隻老人院成交量極低
我唔係太熟債,始終香港證券行唔太多option揀。

1883有一個弱點係流通性較低,掛單買都要一段時間先fill up。

659依家係咪因為有GO offer唔值得高追?
另外如果睇free cash flows, 大飛哥你會睇FCFF 定係 FCFE。好似兩個準則同starting point都唔同。兩個measure 好似係focus唔同既嘢,concept有少少亂,請教下
1373投資友和賬面好似輸左成千萬,其實走埋友和度可能已經行錯左,暫時都睇唔到個合作有咩用,同埋留意佢年報第一頁講咩盈利較2019年增長廿幾%果下,真係笑左,咩事唔肯認較上年倒退,如果扣埋保就業盈利得1.5億,一下去返2014年既盈利水平,2022冇睇錯保就業得500萬左右?甘倒退得更多,現市值對比1.5億盈利,估值太高,同埋末期息已經比上年減少左
梗係大貓拉 雖然變左大貓 爛船三斤釘 好過垃圾支那股多多聲倉度少數賺息賺價股
Franchise應該佔10%左右

之前研究過佢都拎好多錢黎做拼購。買左洗車店同自己營運入油車。會唔會因為咁加大左capex FCF yield低?
呢隻都有諗過。不過淨現金都可能跟盈利而唔跟cash flow派好似之前1045都估錯佢以為唔會減派
如果跟盈利佢呢行應該比較波動
2022 保就業3000萬
2021 保就業 7000萬
同上年比 倒退就一定

另外仲有大飛講既數期問題
另外果隻Parkland好似仲平啲 不過無Franchise , gross margin 再低啲
之前接左誠哥果邊啲貨
得7% 息咁上下
依個市況下, 唔洗要買到佢
咁多其他選擇
其實人工佔比越高既公司 拎左保就業 2022 比2021 倒退好正常

係得一間公司唔正常咁仲有增長 大家估下係邊間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞