最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
條友自己買左恆大債唔認 或者講錯野 就成日話人抹黑佢
又將自己擺到乜都識 企係高位望落你班友度

但我諗佢個盤連王子巴 四份一都無
留意返
CLPe個業務同港華新能源係一9樣
證明左好難做得起
同埋china ppa市場個green premium有大幅下降風險

不過我重倉
想問下收息既話係咪除淨日買左就計?
中電主要唔係做香港同澳洲咩?大陸記得佔比好細
除淨日之前
除淨日買就等下期
但其實條數冇分別
除淨係股價扣番比你
你貪呢樣就跌陷井
佢地想賣澳洲all in大灣區
痴l線咁都有罵戰

個post 叫最有價值收息股
我無理解錯投資講「價值 」嘅研究尼單野「量化」好合理,屌人計數

內銀問題係盤數嚴重水份。好景算數,當咁多風險浮面時,正常投資者都想問,你份report 有冇變得更水?定打平?冇人答到要打幾折。即係無得計。我永遠唔會知佢真實現金流支唔支撐到下一次,下下一次派息。

咁嘅情況下,買係完全講feel講信念,信佢十幾年紀錄。靠股值反映純粹等運到。

利申:長期cdrom,3988我都有,知自己水平有限,只適合vti同鳩玩,傻散咪傻散。講真,睇兩位巴打分析有好多野學,無私直頭塞錢入你袋。串兩句有錢賺唔拘
咁就hihi了 仲諗住佢會賣澳洲業務會好D 入手搏佢上$70
如果係成事就走晒佢啦大陸d民生野唔好攪 政策又亂到 同邊夠國企爭
之前新聞話Macquarie 會買50%股權ma…所以先炒起左
上到7x我都放
我都我緊 睇下上唔上到76 平台位就走
個個都等搏$70
小弟72-73都走
唔食條魚尾
無錯。唔識睇數不如買指數算。特別個本大到某個程度,車落幾隻個股係好危險既事
S&P三十年平均每年都有10%, 要息咪每年withdraw 5%出黎
發生咩事? 大部分人跟大飛買659,1883都執唔少,點解會有罵戰?

港股得1883一隻收息

賣埋就可以全退
唔識睇盤數都可以炒賣, 但收息價投真係祝你好運
一陣整個中人壽你嘆. 大陸啲野根本冇得估
姐係咁

中電有隻金蛋 叫香港
佢之前就拎左啲fcf 去 投資澳洲 點知賴晒野
依家唔去澳洲燒錢 就去大陸燒錢

點解唔好好地派俾股東算睇Track record真係信唔過
大約啦 都係呢D位
而加岩岩上左62個平台位 希望企到再向上
雖然佢地係有會計、財務知識,分析也無錯,但係同意你講,投資唔係黑白,無分100%對錯,我地都要容納其他人既睇法,唔係下下屌鳩人買股。
其實我本身都係vti + cash out,夠hea,一兩個月review一次。
但我覺得加息周期 撐現金流好緊要
唯有懶少陣 研究下
其實同呢一刻啲 油氣企 一樣 你見邊間話要轉型 搞renewable / transition , 幾靚幾平 全部飛左先 eg Japan Petroleum Exploration, Shell , BP , 挪威果啲

佢地係為股東服務 不過個股東唔係你
270真係喊出嚟,插到去5蚊

睇現金流依啲其實牛牛都好似有得睇
當年乜都唔識買左270+823,就係覺得 收息+好穩陣+點都有生意印象最深刻
個倉有1號拖2號搭隻823
想問下係咪一個好ON9既買法
唔夠diversify
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞