最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
講起1310
我望一望佢份Interim report,
雖然佢profit 少左好多
但其實OCF 係多左
23年2月個average finance cost 係3.9%
我估全年finance cost 未必真係爆升好多
我又覺得1310 未必真係咁差
1310其實衰咩,10幾蚊插落黎4蚊
債重 債息成本大增
問題係而家就算穩定呢口價都係得6厘。港燈又唔會有咩增長
而家搵6厘既野真係唔難。求其搵堆債番黎都6厘以上,諗唔明點解仲買佢
姐係個例子再加埋份工好穩定但得2萬。隔離有份工又好穩定係3萬
Maturity profile 係點?
債呢2年refinancing 既話,貴到癲
佢係因為有interest swap先禁得低個cost到期之後就係 H+2.2 硬食 ,佢over100億debt = 每年起碼7億利息

依家price in左啦 咁H調頭果陣 係咪會升到澎澎聲
其實我唔係好識得係邊到睇
但如果由Cash flow 去睇
23年2月
借左3億9
還左5億3
其實都減左少少
年報 附注 有借貸詳情
出手等埋9月先,9月再加0.25, h 一跟又插多輪
反而有啲好奇佢酌情分派呢個pool 仲有幾多可以派
好撚清楚 多謝曬
學到好多野!!!
今晚6823公佈業績
唔知有冇得加派息
我都有研究過呢樣嘢,我自己都搵唔到。

佢「酌情分派」已經好多年,但究竟佢出售左啲乜嘢固定資產同物業可以支持佢咁樣「酌情分派」

倘本集團出售任何固定資產或物業,本公司董事可酌情自有關出售起計五 年內,保留有關出售(扣除有關稅項及開支以及有關債務償還)的全部或 任何部份所得款項(包括任何變現收益),包括保留作未來債務償還之款 項及╱或就遵守任何信貸融資協議契諾所保留之款項(保留作債務償還及 遵守契諾之有關款項為「除外款項」),並可將保留款項(不包括除外款 項)用作收購其他固定資產或物業及╱或資本開支。於有關銷售起計五年 內並未用作上述用途之全部或任何部份保留款項(不包括除外款項),本 公司會將有關所得保留款項(不包括除外款項)分派予受託人 - 經理。
派到息
零成本

考究咁多做乜
隻港燈, 如果要追返之前去睇
應該係 上市當下 ,FY2014
發股 & 同時發債
再買返 "港燈電廠"收落 SS結構 & 還債
OCF 加埋上面堆錢, 用唔晒
之後幾年其實capex 唔多, 講得上係有錢剩, 慢慢儲落嚟
變成今日嘅 酌情分派

correct me wrong
有啲財經常識想請教大家
listed com蝕錢係咪從來都係股東/散户蝕錢?
坐 board果班老細冇影響?
1310老細年薪1000萬,前老細1137王維基2600萬,823老細年薪7700萬

但呢幾隻股股價插到閪咁,對班坐board既老細冇影響?
但而家個價又插返去9蚊,諗起溝唔漏好,我現價10.02
股價升 管理層控制?
咁港股應該全部無人工

& 關於0823 人工,你睇清楚下7700萬係咩嚟先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞