最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
"百萬三股"? 唔明

批左嘅股都要 相關人仕=兩位執董 達標先拎得
唔係趟平就有
同業績相關嘅達標係: 業務表現、衡量每基金單位分派、資產總值及基金單位持有人之絕對總回報
之前回購谷股價拎花
變左妖股咁,得閒又傳收購爆一下
全部有績可尋 點妖法 大飛段野 半年後又可以拎出黎
想問個營運資金點解會多番2億?
買00008
我指個股價波幅
睇嚟你唔識字 貼埋出嚟都唔睇
業務表現、衡量每基金單位分派、資產總值及基金單位持有人之絕對總回報
應該得一個位係同股價有關, 其他三個都唔係
呢啲就係尋寶機會
股價跌 但價值唔跌既話 一定會Revalue
買左之後再跌多d
岩岩睇左,姓陳果兩個老細加埋出緊4000萬人工,痴撚線
想問下呢啲公司上市對佢有咩好處?
係想炒高個價然後放貨cap水?

現價1蚊都冇,接近0成交
香港有咁多傻散信啲小道消息入貨比佢炒上個價咩?
Exact7ly
智通財經APP獲悉,8月2日,長江基建(01038)公佈,截至2023年上半年,錄得股東應占溢利42.39億港元,同比下跌4%,期內跌幅主要由於外幣兌港元表現走弱及財務成本上升,但若以業務所在地貨幣計算,業績則增長4%。與此同時,公司董事會宣佈派發中期股息0.71港元,同比上升1.4%。

主席李澤鉅表示,儘管全球市場繼續面對加息、通脹高企、經濟疲弱及地緣政治張力帶來種種挑戰,長江基建持續展現堅韌實力,旗下受規管業務的收益及資產基礎與通脹掛勾,能抵禦現今高通脹環境帶來的負面影響。

此外,由於該等業務的負債比率維持於恰當水平,加上准許借貸成本定期調整至反映現行實際利率,即使在利率上升的情況下亦能得到保障。

李澤鉅續指,長江基建財務根基雄厚,聯同策略夥伴長江實業(01113)及電能實業(00006)組成實力聯盟,能迅速把握與時出現的優質環球投資機遇。

據主席報告書資料顯示,長江基建於6月30日持有現金120億港元,負債淨額對總資本淨額比率爲9%,該集團繼續獲標準普爾授予“A/穩定”的信貸評級。
咁我就更加唔明之前做咩回購谷到上ATH
早輪又供股
鉅哥見大家努力種樹
決定分多少少餅碎畀大家開飯
年年加派神話延續
真係每年加1仙,唔錯
2015年派0.6
今日派0.71, 升幅18%
岩岩先知1號原來2014/15年係150蚊
每股派7+2.9,痴撚線
因為未分拆
盲供VOO咪算
拆左1113出黎嘛
當年一股舊長實即係而家一股1號加1股1113,加埋都係得90蚊,對比當年都仲差一大截
留名支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞