最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
939呢啲係咪放係度唔理就得佢跌左勁多。。
係 零成本收息
之前有個巴打渣左10幾年939唔記得係咪你..

其實我939,1288都有貨,以前覺得好穩陣冇問題,但追左呢個post就唔同左睇法

唉939帳面跌左1蚊以上,派得果4毫
我比1蚊出去,佢比返4毫我,唉
我無買過內銀 留番俾其他巴打
內銀唯一優點就係平(上年11月個時)
現價諗唔到有咩優點
我同你差唔多嘅睇法

以前覺得內銀冇乜嘢 每年又有息收
但呢一兩年開始發覺 唔係太睇得明銀行搞緊啲乜嘢
即使睇落去好「穩定」但係唔知幾時會爆鑊甘

最近賣走晒啲3988了
投資呢啲嘢 識嘅咪做 唔識嘅咪唔做

既然我認為我唔識/睇唔明銀行股 唔好掂係最好嘅方法
應該係我?我呢兩日先買完939~ 早幾日先由日本城switch out資金去939,仲隊死左1373個股價搞到我而家吾敢再沽住~
負緊數
有冇人研究 David webb d 持股
SG reits 大家有冇研究?
買咗DHLU
買咗一兩萬蚊423
你係咪渣左十幾年?好似成百萬貨?
939跌咁多?驚唔驚
內銀無得玩ga 啦暫時
唔止幾百萬~ 20年都黎… 吾驚啦,尋日先買左,今日又買,驚就吾買。反而我係怕日本城所以先走貨~
呢啲嘢好難講

着眼嘅話應該係公司「未來」嘅表現

呢個post應該有好多師兄買內銀都「0成本」左
先唔討論「0成本」啱唔啱

「人哋呢個投資收返成本,係因為佢哋已經承受左過去十幾年嘅風險。」呢個係一個risk&return嘅問題。喺呢個板塊入邊賺到錢,唔係因為揸得夠耐,係因為承受左相對應嘅風險。

喺而家呢一個價位買入,再祈求內銀公司表現複製過去10年走勢,係有少少刻舟求劍。
唔好玩啦師兄

大飛哥求其攞張bond出嚟都幾球嘢

100k真係濕濕碎
大佬出晒口術叫內銀讓利
條數上都唔可以再賺得多,條數根本全部做出黎
舞左舞右任佢玩
有無人今日收到3988 股息

有野問
政治任務都係一個考慮因素囉

買得中資股,呢樣嘢都走唔甩。「買銀行股收息」
呢個講法,我個人覺得唔太可取。等陣間一個唔派息,就突然冇收入了
岩啊,係你
記得你冇返工,靠股息生活

內房問題未解決,你唔驚咩
我係好好好保守嘅投資者,金額亦比較大,投資邏輯吾同大家~ 我可以承受嘅風險,只有內銀股~ 其他股我吾敢~
請問除內銀外,你有其他收息股嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞