最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
都唔奇,同佢流動性都好似唔係好大
有D靚野隔1/2日就填息
有D類似銀行股就會除完之後陰跌成年到下年派之前幾個月又升返
智通財經APP訊,廖創興企業(00194)發佈公告,預期集團於截至2023年6月30日止六個月取得的公司股東應占虧損介於約2.10億港元至2.30億港元,去年同期則取得溢利約1.195億港元。

集團於本期間的業績預期轉盈爲虧主要是由於本期間投資物業公平價值虧損約2.359億港元,而去年同期則取得收益約8990萬港元。

佢仲有兩億幾係手 每年多億幾
期待佢收購啲咩仲好 杜家除左房地產 應該無野可以再套現
真係好好兄弟
內房業務太拖累,好地地一隻公用股搞到不務正業,小學雞仲要佢哋依家強制止蝕
咪係囉

所以應該focus嘅位係盤數,而家唔係股價。
係open market入面,每日都有人買買賣賣,股價咪會郁囉,未必代表有事發生咗
隻14都係來回左 5豪子
set定幾錢買咪得
已set alert
點先叫殘同平
直接GTC la

我已經落定晒 一到價位即刻trigger 落盤
我自己 Net cash + 20% fcf yield以上 可以留意下 佢生意係咪sustainable
就公佈業績唔怕到時入錯貨?
前幾日同其他網友講完
關於0270 派息

1. 我覺得睇佢 OCF去定係咪可持續,係不適用
之前講過,地產業務叼特性令佢ocf 顯示負數
我blog 有文,hastag 0270會有

2. 派息政策 都係官腔野,無乜 implication

3., 我會嘗試去睇佢 分部業績
去睇 供水夠唔夠派息
& 其他業務會唔會拖累太多
& 可以假設某啲業務歸零,又會對盈利影響幾大

我人在日本,唔貼數字
我嗰次用上面方法睇完就覺得嚟緊派息 要加派的話,有啲吃力
反而持平 or 減派機會較大
要等兩電同政府個中期檢討出左結果再睇,
最大問題係香港隻金蛋
有機揾2電開刀
2189其實未來會點
前兩年食晒隔離優惠
而家得番老人院生意但又有閒錢買物業
雖然覺得老人生意香港係會幾估級數增長
通常你分析完一樣嘢之後

你會大概估到個大趨勢係點樣
咁當然可能會有啲Unexpected嘅嘢
呢啲因素已經taking into account

風險係來自一啲未知嘅嘢 唔係一啲已知嘅嘢
如果好似你咁講「公布業績唔怕到時入錯貨」 咁同炒業績有咩分別?
今日先出完口術

中電(00002.HK):利潤管制協議並非過時 需增加投資誘因達致能源轉型
同埋冇人知道邊到係底
「計啱數」而且認同該公司嘅「長期價值」,咁就去得過。
智通財經APP獲悉,8月7日,九龍倉置業(01997)(以下簡稱"九置")午間公佈中期業績,錄得扭虧爲盈。公告顯示,今年上半年,九置收入增加4%至64.73億港元,營業盈利增加11%至49.4億港元。另外,九置上半年實際借貸年利率由1.4%上升至4.7%,九置主席兼常務董事吳天海表示,公司過去通過浮息借貸,節省很多利息,基於目前環境較爲高息,集團已自第二季起積極減債,雖然有關效應並未在上半年反映,期望可在下半年抵銷部分高利率的影響。

二級市場上,7日,九置午後急跌,截至收盤,跌5.77%,報36.75港元。從各商場的收入來看,海港城上半年整體收入(包括酒店)增加8%,營業盈利增加12%;時代廣場整體收入減少2%,營業盈利增加1%。

吳天海指出,商場租金已趨於穩定,但由於根據會計準則,攤銷在疫情期間所給予的租金優惠,租金回升幅度變得不明顯,基於租約一般爲3年,所以攤銷效應會在未來3年顯現。

香港二季零售業市場增速放緩,吳天海稱,自3月至4月見頂後,香港零售市場逐漸下滑,第二季消費趨勢令人失望,看不到消費復甦有慢慢或快速上升的情況。他稱,消費“彈升後便停滯不前”,雖然香港消費市場受很多因素影響,包括鄰近地區經濟、地緣政治因素、航班不足等,但港元強勢影響最爲明顯。如果港元繼續保持強勢,周邊經濟前景仍然不明朗,香港消費復甦前景仍充斥不確定性。
COD 1.4變4.7 慢慢挨
本身以為出嚟屌得應該有d技巧買賣股票
原來如此希望你一世好運,唔好有日要用實力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞