最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
我都有睇過類似研究。通常都係話15-20隻已經夠。再多就只係更接近指數表現
所以用指數ETf+ 少量個股比較好
就算上面巴打話equal weight但睇番拉長遠回報都係比就咁S&P低少少
我唔知你地睇左331幾耐啦
隻野不嬲無成交 當年買左 富城僑樂 計數就知下一轉盤數一定加派既情況下 佢都可以$3.5 跌落$2.8

咁未出數前 係咪要解讀佢點解會跌? 嘩跌左30% 仲唔走?
正常人唔係職業人士點mon
就算20隻已經好多
依家無啦果陣要迫自己睇 揸住肉緊啲嘛
依家十隻鬆啲 自己Mon實既功課 都係4-5隻
同埋唔出數唔代表無野睇

331 有晒子公司名 ,佢勞動力密集行業 ,當年保就業一出 我第一時間拎住政府份list 睇佢子公司claim幾多人 幾多錢
佢未出數 我已經知佢下份業績一定爆數 只係無諗過佢直接拎保就業派出街
基爾巴,21年331對到上8蚊,你有冇走貨食返啲?
有 換左659
當年既8蚊 連 5厘都無 ,換晒做659 7.5厘
659之後再換左咩馬
1883 331

當年 三隻 8厘做benchmark 邊隻升就沽 換落另外兩隻度
所以去到最尾 659最多 因為長期唔升

依家咪買左幾張債
331之前應該係炒大陸堆物管炒錯隔離,加埋牛牛圈助攻

有印象當年 331 659 股價接近可以1換1
買咗UTG
姐係點?。?
並非過時呢一句 就唔去揣測啦

後面嗰句應該係指 管制協議入邊應該增加對綠色能源投資嘅獎勵
叫做維持派息吊住條命,早啲睇到呢個post就好

利申:苦主
時間會驗證既
你講既野係岩係錯有眼睇
所以不必太認真
埋地雷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞