最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
唔好意思師兄,請問可唔可以講多少少?點解冇咗 659
呢隻好嘢嚟,好似有成分息
有機會私有化已爆升
6823聽日出report,大家睇唔睇好
6823 參考 0215 業績 應該增長1% 2%
(ARPU 增長雙位數, 賣電話就倒退)
利息就避唔開
大飛巴點睇鍾記d書?
想問下大家如果玩港股small cap 會點避開莊家股?

見上面講估值超折讓 睇緊隻1085 見到都有基本業務 但股價可以無原因地大跌 係咪細過10億一律不買
215 我期待新CEO 新作風
我反而想向你學習下
點樣識得睇佢地公司業務
有D業務本身就唔係常人理解到
例如: CRM 呢D, 唔係I做開T行業 應該唔太知佢地點玩?
你係不斷上網做research 睇人地點樣做生意?
再research competitor?
同埋唔好咁大諗頭 咩行業/公司 都以為自己分析到
無咁多精力的

我真係叫 熟既 可能得4-5隻股 其他就靠其他人幫手睇 分工合作
格隆匯7月31日丨花旗發表報告,料粵投上半年純利按年跌10.2%至26.5億元,遠低於市場預期全年按年升24.9%。該行料其純利下跌歸因於粵海置地在合約銷售下降下盈利貢獻減少;人民幣兌港元按年貶值5%至6%,或抵銷火電業務單位成本下降、酒店佔用率及房價上升,以及疫情後百貨銷售復甦帶來的盈利上升。 該行對粵投展開30日負面催化劑觀察,即使中績盈利料跌,惟該行料中期股息按年升3%至每股19.27港仙。長遠而言,9至10月應會簽訂新一份(2024至2026年)三年向本港供水協議;該行假設粵投未來三年向港供水相關收入每年將升1%至2%,予目標價9.9港元,評級“買入”。
明白 岩岩screen左一轉 現金>市值既公司都比想像多 尤其3818 最衰拎哂d錢去炒股
大飛巴你睇書有冇咩方法去記低d野,有時睇完隔一排都唔記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞