最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
琴日中期講左 23-27新5年協議減左價
我覺得會步佢阿媽941後塵一路儲到幾百億net cash都係20% fcf payout
好老實咁樣講 我買嗰陣時仲低息

呢隻嘢我一九年就開始揸住啦 買得並唔係太多
買左10萬股 @1.12 呢幾年擺喺度收息

因為我認為佢將來有能力派得更多 同埋唔單只值呢個價錢

佢一五年收購嗰啲鐵塔 好似係用10年depreciation佢計 所以嚟緊應該都就快夠鐘 嗰度又有啲「利潤」釋放
fcf yield 20%架 ,不過唔派唔回購捉唔到路
如果佢有日改變派息政策就值得買而家觀望下先
上市果年(2017)由10年改左做20年 好似

數簿有篇blog有寫
上年12月尾嗰陣時已經講咗,主要係提供多少少共享水平,呢個係預料之內。如果繼續起基站嘅,因為協議減價帶嚟嘅影響會被增長抵銷。

不過意料之外嘅嘢係,中期報直接拖咗二百幾億未找。不過呢一點要睇埋佢年尾點樣搞先可以確定
佢呢一部份嘅鐵塔應該係指自己起嗰啲
自建鐵塔 二唔係指2015收購返嚟嗰啲
點解話最近「利潤」好似升得唔錯

係因為部份折舊開始到期
我自己嘅睇法啦

國家一定有任務俾佢㗎啦

我認為有一個可能性係 鐵塔會被要求收購例如中通服呢一類型嘅公司

如果呢個電訊行業繼續發展落去,好大機會嗰三間電訊商會合併。移動+廣電 / 電信 + 聯通。咁喺合併之前,資產誰屬?好大機會就會賣晒俾鐵塔了,而電訊商已輕資產運行。咁當然呢啲純粹係一個可能性
又或者好簡單,財散人安樂就算。將大部份FCF派出去,大小股東都開心。
仲買唔買好,打算收息
1883 呢大半年黎都升得好恐怖...,
可能喺呢度講得多 大家搶着買
呢啲答你唔到

我只係日常搵股 見到有野可以留意 順便放低係連登咁解
呢個Business Model其實好有趣

一方面你可以話佢有穩定生意,唔愁冇錢賺(customer stickiness)。
另一方面,又可以話佢比自己三大電訊商揸春袋,冇定價權。

樂觀啲咁睇,呢個可能係一個trade off呢。睇吓電訊商會點樣用呢個「工具」。之前有諗過佢哋減價唔會減得太犀利,因為租賃成本計支出,呢一部份可以幫佢哋慳啲稅。鐵塔嘅稅後利潤又會用股息嘅形式派番比三大電訊商
巴打你熟
以你認知碌塔 20年後 要重新再起過 定 定期上面加設備 就可以繼續用?

6G , 7G capex應該都只係加設備 而唔洗重起加電箱電壓果啲?
好似上面啲post都有講嘅

capex應該有兩隻㗎嘛 maintenance capex & growth capex

我嘅睇法就係佢將來maintenance capex 應該都會繼續增加㗎啦 就算一座鐵塔可以用到30-50年(理論上)咁都要搵人去油光油嗰啲保養下㗎嘛

隨着鐵塔老化,呢個成本更加壓唔住啦。所以就話,即使嚟緊幾年折舊可能開始到期,capex仍然會有上升嘅勢頭。仲未計你講嘅6、7G capex 同埋電箱電壓嗰啲好似得10到15年壽命(理論上)
同埋有一點好似冇乜人討論

今年中期報就咁講啦:剔除商務定價協議影響後按可比口徑同比增長6.2%

前幾年塔類業務嘅增長其實唔係太高,甚至可以話係冇增長(~1-2%)

背後嘅原因係因為,如果冇記錯,聯通電訊呢兩間公司將2G退網,喺原有嘅機站上面換用5G基站,呢一個動作好似淨係比原來嘅機站收多10%。

呢幾年開始,2G退網好似做得七七八八。而家掛上去嘅5G基站,好似全部都係當新一個咁樣計,所以會見到佢個增長速度好似快咗。
唔使支持國家發展6G咩
唔好FF
6G睇佢個趨勢係點樣啦

而家主要係講緊衛星+地面接收站

鐵塔係6G時代嘅用途應該係用嚟掛地面接收站。呢一方面資本開支,估計唔會多得去邊。所以應該都有錢派嘅
如果係咁咪要錢射衞星
科技進步太快冇好處
而家嘅主流講法 6G係咁樣做囉
衛星 + 地面基站

不過詳細係點,其實都好似未有定論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞