最有價值收息股研究所 @ 6

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
咁比你而家再睇而家既194又點睇
廖生我又諗起1111
佔NAV 90-100% , 但我會用Loan value 做SP
咁你當asset 既 60-70% ,長期0cash
平時生活就靠股息科水?驚唔驚啲公司減派或者唔派
題外話
想請教大飛投資係咪純自學睇書睇返嚟
定本身都做金融related嘅工
發現工餘時間睇嘅集中力真係唔太夠
睇半個鐘都開始謝
平時生活 靠番工 雖然人工依家已經佔收入好細
河南 建業集團
【咁點還錢...】
碧桂園(2007)
傳取消23.4億元配股計劃
想問下港股果堆收息佔你佔比幾大到?
配唔配都還唔起錢
大飛哥,有咩打好基礎既書推薦? Thanks
之前三寶 差唔多6成,無左659之後 依家GLP差唔多5成
問比例,問持咩股,係最無撚用嘅問題
142點睇?近年收入增長唔錯,7.6% yield, 50% of indomie. 可惜收入太散
咁串
投資同 做Gym 一樣
睇Seeking alpha 係唔會發達, 問人做幾多set, 齋問唔落場, 然後旁邊睇住條友做
要自己落場先會 有機會
啱啱上面講完, 日日睇報; 睇書; 睇YT Bloomberg ...etc...
然後下面就問冧巴 問比例
港式家族企業嘅弊病
事實,內房識印銀紙都搞唔掂
依層認同, 我平時都會咁做 去對比, 去 benchmark
恆隆 SHK 太古地產 嘅 上海office 都係靚野

0823 o個幢就弱雞,
0014 o個幢就獨立左出嚟, 唔知 0014 活化個區成唔成功
(股東會, 管理層係咁講)
差幾千億喎 30億 息都找唔掂
點解跌咗咁多
理想與現實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞