[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike

「時代的行動者」 - 李立峯

這本書對2019年至2020年初在香港發生的反送中運動,作出判斷和理解。

本書透過對反送中條例的參與者(如社運組織、勇武抗爭者、醫護、社工、校長、家長車車隊、銀髮、國際線參與者、記者等)的訪問,探討反送中運動中出現的現象和問題。

此外,這也是一部記載反送中運動的一部印證歷史的書,值得保存。
學美國佬由Beowulf 睇起
OUP World Classics 定Penguin Classic?
我係唔覺中文譯得差 反正原文又唔係英文
唔洗理咩starter pack
最緊要揀自己有興趣的書起手
睇d 流行小說 用字比較接近日常溝通英文
睇開推理應該鍾意睇Agatha Christie
個人鍾意企鵝多啲
鍾意企鵝封面,但鍾意oup啲notes
巴打有冇一兩本推介?
有呀但香港圖書館既選擇極少
咁照睇中文先啦,讀書有興趣好重要
同埋努力學下英文
取代唔到book depository 早知掃咗套Virginia Woolf 先
新手啱啱加入,請問有咩英文書易入口?
想練下英文
對醫生生活有無興趣
可以睇 《it's going to hurt》
笑中帶淚幾頂癮
英文唔難
多謝推薦
即刻試下先
The birth of tragedy 係尼采仲未暴走嘅前期作品,算易入口,睇之前最好有少少Schopenhauer嘅底,冇睇過可以用google大神了解吓,因為呢本書好大程度受The World as Will and Representation啟發(所以先著重tragedy)
同埋本書通常將佢一八八幾年(即創作後期)嘅self-critiism擺喺本書開頭,一開始直接睇self-critism就好迷,因為涉及佢後期思想同前期嘅衝突,e.g.後期嘅佢會話呢本書太romatic pessimism,有彈都有讚,呢本書講酒神Dionysian係成個尼采學說嘅起點,對了解佢後期點解有超人呢個諗法好有幫助,不過如果你第一次睇,最好skip self-critiism呢part,集中睇佢正文點論證Apollonian VS Dionysian嘅對立關係會比較好啲
jeffrey archer的小說
用最簡單的英文 寫到好好睇的故仔
好thx
本身都有睇過下酒神同超人嘅嘢
試下先

Tragedy 應該未開始屌Wagner?
本What if? 同 How to 幾好睇
幾有趣
請問有無邊間本地細書店有多啲英文小說?
//Tragedy 應該未開始屌Wagner?//
未,tragedy仲係同wagner嘅蜜月期
到Unfashionable Observations (1876) 先批評wagner
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞