[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
the 7 habits of highly effective people
lm
好奇問下點解咁憎埃爾多安?
想請問下你睇邊個版本?
之前睇過英譯本睇到三分一
見到啲不停重複嘅名就放棄咗
我睇中譯五十週年嗰個版本
橫掂英文又係翻譯 中文都係翻譯 嗰時我都係捨難取易睇中文算

話說今日世界閱讀日 點解呢度咁靜
極度奸狡 (不過唔奸都做唔到政客 亦有咁嘅需要)
搞強人專政 下一步就係獨裁吧?
打壓人民

唔反對強人統治國家 但厭惡獨裁 厭惡打壓人民行為
唔講都唔知係世界閱讀日

睇埃爾多安前 睇咗呢度巴打介紹嘅《十三級階梯》
情節緊湊搞到放工唔瞓都要睇晒佢
不過更欣賞探討關於死刑嘅問題

咁啱今日睇報紙 講台灣死刑存廢問題 日本台灣都係存有死刑制度嘅東亞民主國家 值得一看呢篇

https://m.dw.com/zh/%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%AD%BB%E5%88%91%E5%AD%98%E5%BB%A2%E9%87%8B%E6%86%B2-%E4%B8%89%E4%BB%B6%E4%BD%A0%E8%A6%81%E7%9F%A5%E9%81%93%E7%9A%84%E4%BA%8B%E5%AF%A6/a-68893930
睇緊書唔得閒
有冇關於抑鬱症嘅書推介
啱啱睇完 比想像中好睇 本身有啲擔心佢最後收唔到尾
即刻諗起周處除衫 大家都係講死刑
本書結局出人意表 冇諗過最後會咁
其實都feel到個twist係咁
一路都有啲線索
與其話估唔到個結局 我反而覺得唏噓多啲
有種知道真相又可以點嘅感覺
唔同意「求情信」嗰篇
我自己都寫過兩次
最主要目的其實唔係求情 (講真個官心裡計好點判) 係想畀事主知我係撐佢嘅 純友情義氣
咁冇理由寫衰事主嘛 缺點都會寫好啲所以咪出現咁多乖仔 好人

另外唔同意篇嘢話差佬冇拉錯人
請問有無人睇過“沉思錄”
之前睇YouTube有個女仔講吸引力法則介紹話會幫助調節心態
李我講古

這系列書籍不僅僅是作者的回憶錄,也呈現了舊香港、舊廣州的人物故事,讓讀者能夠深入了解這兩個城市的歷史與文化。

新post已開
啱啱睇完《少年初戀慘案》
中意呢種風格多過《火車》果啲
後者太沉重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞