[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
殺人十角館
睇完好失望
睇咗英文版
啲英文唔算難睇難明
睇咗陣已經想繼續睇落去

同埋本書唔會太長 好易睇曬
Psychology of Money同Atomic Habit 英文算唔算好深?想睇書順便當學英文
館系列唔係本本都好睇 我覺得
2本都唔深 絕對推介睇原版
想問大家如果買咗本小說,但睇咗四分一都覺得好悶好無共鳴嘅話會點做?

果斷放棄
點都睇埋落去
好悶仲睇嚟做乜,晒時間
俾咗錢買唔睇哂佢好似好浪費咁
睇書當出現仲睇唔睇落去好呢個念頭嘅時候
就係放棄嘅時候
買左嘅書係sunk cost
繼續睇浪費埋你睇本書剩餘四分三嘅時間
睇緊一本書叫far out
係講喜馬拉雅山旅遊業既發展
但啲英文有啲吃力已經有啲想放棄
有冇易啲既同類英文書推介

Btw 睇緊之前巴打介紹既one of us is lying
幾好睇,幾個主角性格都鮮明及各有互動
用字都唔深睇得好順暢(英文水平一般)
不過睇睇下好奇Google左改編電視劇既選角,
有啲失望,同我邊睇邊想像既唔太相似

盡快睇埋剩低一半先
成日都專注唔到搞到睇得好慢,
希望可以養成返個好習慣
睇完呢本你就會想睇埋同系列嘅另外兩本
見 Kindle 版 US$1.9,咁平
見你咁講即上amazon買埋英文版睇多次
搞到我又心思思想睇
但近排愛上咗聽住 audiobook 黎睇英文書,啱啱用晒啲 credit,要等到月中先再有得買
On Intelligence by Jeff Hawkins
感激
我都推介吳季倫,
岩岩睇完"我是貓"
譯得好好
heart of darkness by joseph conrad
感激

依度都見到巴打你
有睇開你既食譜
多謝巴打
除左煮野食就係睇書
今次介紹下 《監獄醫生: 圍牆之後的痛苦與生死》

作者係一位英國籍巴基斯坦裔醫生 係英國讀書及接受醫學訓練
通過描述佢一開始做監獄醫生 直至任職滿一年期間嘅親身經歷 從中反映監獄系統嘅資源不足 既有制度問題 社會對囚犯/釋囚嘅態度
亦通過一啲醫治囚犯嘅故事 反映囚犯嘅各種生心理健康問題 (特別係心理上) 為何有呢啲問題 (係咪自己攞嚟活該? 定其他原因) 醫治方面面對嘅困難等 另一方面囚犯用咩眼光同態度/心態去對待監獄醫療人員
書中亦提及 監獄醫療人員 為何仍堅持係監獄嘅嚴苛環境下工作 佢哋如何面對工作上嘅困難

首先圖中呢句「在圍牆之後 他們是罪人」我就唔同意嘅 (呢句係出版社自己加) 犯法係咪一定等同犯罪?
睇完呢本書 驚訝於英國原來投放唔太多資源落監獄系統/囚犯更生 (腥港呢點類似)
因為既有 (固有) 印象西歐監獄係資源充足 現代兼人性化 著重更生 並如何將釋囚融入社會 減少再犯率
睇完會對英國監獄多啲了解
另外囚犯都係人 係咪個個都十惡不赦呢?有咩影響到一個普通人會變成一個所謂壞人?

有一系列netflix記錄片係極度推介作為延伸觀看
“Inside the World's toughest prisons”
已經拍到第七季 主持人會到各監獄體驗一星期 期間會同囚犯接觸交流 了解佢哋諗法 亦會從獄方角度去睇 從而了解該地嘅監獄制度
有一句印象深刻 有位德國囚犯悶悶不樂咁講「就算身處幾豪華嘅監獄 你都係失去咗自由 我已受到教訓」
想問吓大家睇書係咪都會寫筆記?

因為成日睇完啲書轉頭就唔記得所以想試吓寫筆記加強記憶,但係有啲無從入手

想問下有寫開閱讀筆記嘅巴絲:

1. 你哋係邊睇邊寫定睇完一個chapters再做總結?

我嘗試邊讀邊寫,但係個節奏好唔舒服,好似睇幾行又打斷咁,好忙

2. 有啲拿捏唔到究竟乜嘢要記乜嘢唔使記

我一開始全部都記,但慢慢有種搬字過紙嘅感覺,好似失去咗寫筆記嘅意義…

希望有巴絲可以分享寫筆記嘅方法,Thank you
見留言#1

我自己的話因為睇開pdf / google books
所以通常係highlight咗先
然後最尾一次過用search highlight嘅方式copy翻曬所有段落入去個doc
順便温故知新埋
尤其是睇書進度慢的話,睇完結尾往往已經唔記得咗個開頭

如果有啲特別吸引嘅段落,先會好似上面幅圖咁
所以唔會成日咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞