[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
bookmark先,未睇過,得閒行下誠品睇下有冇先。

日本小說來講,我真係幾鐘意東野圭吾,當年因為紅van 故知道呢個作家(因為果陣d人話紅van 故同異變13秒個架構好似)。 然後就睇白夜行,同埋秘密(呢本真係幾感動)。最後睇解憂雜貨店。佢真係幾好想象力,同埋寫的題材都幾全面。

佢係少數我會跟作家揀書睇的對象,另一個係stephen king,真係質素保證來。
最鐘意the mist, 同埋 the juant,後者真係有種令人心寒的感覺
東野圭吾
我冇睇哂所有著作,暫時最鐘意係秘密,結局完全呼應番個書名
最垃圾係假面系列
Lm
笑死 我睇佢伽利略系列同埋其他推理故
冇睇假面系列
伽利略係因為細細個睇日劇好鍾意
所以睇返小說

而家睇緊 禁忌的魔術
東野圭吾淨係睇過最出名嗰幾本:白夜行 惡意 放學後 嫌疑者X的獻身 戲就睇過解憂雜貨店
反而成日聽人話佢啲書好參差 搞到我唔係太想睇佢其他冇咁出名嘅作品 好驚中伏 日本推理我多數都係每個作家睇佢哋最出名嗰一兩本書..... 冇乜邊個特別鍾意

其實Stephen King都幾似東野 又係極多產
不過我又淨係睇過112263 It 同 the jaunt (個結局係幾恐怖) 好在佢啲電影改編有好多都唔錯
的確係參差嘅
想睇邊本可以擺上黎,同你講值唔值得睇
推理小說就我印象中冇乜特別驚艷,我好細個果陣就睇開赤川次郎,因為圖書館有得借。不過都冇乜特別大印象。

嫌疑者X我睇過戲,穿左橋就未必再睇返書
反而惡意,放學後我都未睇過,既然巴打你睇左,我諗我都會搵來睇下

Stephen kings 我睇左 misery

skleton crew (短篇集),入面比較正的故事,我覺得有the man who would not shake hands, milkman, the raft,同埋上面提過果兩篇我都覺得比較好睇

night shift (短篇集)

佢又真係好好想象力,某程度上我覺得兩個作家都似。但係Stephen kings我覺得真係大師級。不過就睇下鐘唔鐘意佢形容到d野好details,有d人會覺得好累贅。
但係佢overall d故仔的思路都幾有趣。我覺得佢唔完全係驚慄,我覺得更加似係.....鬼佬版世界奇妙密語?
有冇滄海遺珠我第一本睇嘅係惡意 所以合理期待係同惡意差唔多lvl嘅書......
同惡意同lvl嗰堆你都睇曬
如果想集中睇你可以睇加賀系列
‘’紅手指‘’,‘’新參者‘’我都幾鐘意

重有幾本岩你:
‘’秘密‘’
‘’時生‘’
有啲興趣 多謝推介
東野圭吾啲書好在寫得夠直白 唔洗好用腦睇
因為我感覺你偏向睇批評社會同探討人性嗰類
所以上面無咩需要推理成份
等等先 我鍾意本格推理㗎
只不過社會派小說一般寫得好啲又出名啲
所以咪睇得多啲
其實我最鍾意睇Agatha Christie嘅書 全部零社會批判
放學後有啲普通 惡意可以一戰
Stephen King一定係大師啦 雅俗共賞
佢啲故事真係幾有創意 雖然the mist, misery, shinning, green mile, stand by me....呢啲我全部都係睇戲 但係考慮到戲一般都冇書咁好睇 咁stephen king真係好嗱勁
放學後普通得黎唔難睇,佢第一次玩明暗線
你要睇本格就唔好執著喺東野到
無計 本格派啲書好多都唔太掂
啲橋抄來抄去 冇乜新意
搞到我迫住要睇社會派 宮部美幸我覺得都ok嘅 雖然佢好似女版東野
宮部美幸本磚頭書我嗰陣睇左4手3夜通頂睇
太多沙石,同埋有啲位其實感受不大
宮部美幸又係好似東野圭吾咁樣 唔係本本啱睇
佢有一類型小說係結合咗科幻同推理 風格都幾特別 而且冇佢其他書咁冗長
蒲生宅事件 同埋 龍眠 我覺得都幾精彩
反而佢最出名嗰啲社會小說好似模彷犯 火車呢啲我就一般 一樣感受不大
可以睇下YA Fiction先….? 我啲英文都好麻麻 不過Agatha Christie叫做應付到
其實睇小說又唔係考試 唔明嘅話我通常都飛咗佢
本格派我好耐之前睇過本《死了七次的男人》幾正
[本格推理] 求本格推理小說推薦
https://lih.kg/2181576
東野圭吾早中期嘅風格都好唔同,個人認為整體嚟講係好過宮部,佢喺親情題材發揮方面係比較勁
可能都啱 東野嘅fans的確係多啲
不過我其實都睇得唔多 好難比較佢地兩個
宮部係社會派,鐘意睇社會派就岩睇,唔鐘意就會感覺好多廢話,佢啲作品有啲似批評文章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞