[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
上面要加本地郵費,如果唔急,英國買連郵寄香港,仲要hardback 都係HkD8x.

https://blackwells.co.uk/bookshop/product/Becoming-by-Michelle-Obama-author/9780241531815
呢本easy 版嚟
呢本我有
係好易入口嘅
係睇過嘅入面,我覺得彈珠機最難
邊套紀錄片?
其實由電腦入咗落Kindle嗰啲書點樣可以喺iphone kindle app出現?我sync咗都係冇出現
我試咗好耐,要email send to kindle同app入先得,插落電腦直接過file反而唔得
想睇柏青哥
咩書嚟

就算識德文,尼采啲嘢都已經難明
Thus spoke Zarathustra又係尼采入面更加難明嗰本
https://en.wikipedia.org/wiki/Pachinko_(novel)
呢本 唔知睇中定英好,我一向東亞作者都睇中,但佢又算美國人
尼采係難明
半個德國讀錯哂變咗Nazi
Thx多謝推薦
題材有趣
lm
輕輕一推

憂鬱的編年——電影《憂鬱之島》與香港的身分探詢——新書線上分享會
時間|2023/12/06(三)19:30-21:30
主講|陳梓桓(《憂鬱之島》導演)
對談|梁啟智(香港人,現任職中研院社會所)
連結:https://meet.google.com/jzn-wzpe-big
會議號:jzn-wzpe-big

係圖書館借左 不便利的便利店,幾好睇
排左好耐先輪到我
好睇㗎 推介
個人鍾意睇呢類歷史小說
因為輕鬆易入口咁去睇返歷史
雖然唔一定全面反映史實,但就咁睇歷史書就唔會有咁多感受,但變咗故事後會易共情啲

柏青哥(朝鮮人喺日本面對嘅困難)
流(初代由中國去台灣嘅嗰批人)
地下鐵道(美國畜奴時黑人故事)
我們仰望的四個天空(被賣去舊金山又遇上排華法)
呢幾本都係睇過有感受嘅歷史小說
雖然我係睇中文版
但能力夠睇原文好啲
睇!
如果對呢本有興趣,可能R.F. Kuang 啲小說都會啱你口味。
我有同事都介紹我睇RF Kuang, yellowface我呢邊圖書館都promote得幾緊要

睇埋本little fires everywhere 先,一開始覺得少悶,中間開始幾緊湊
《五體不滿足》及《乙武報告》 - 乙武洋匡

乙武洋匡出生於家境優渥的家庭,父親是建築師,然而他先天沒有手腳(實際上是長有及手肘的手臂和不到膝蓋的短腿)。他以《五體不滿足》打破銷售紀錄,使他一夜之間成為名人。

《五體不滿足》描繪了作者從幼兒期到小學、國中、高中、重考生、進入早稻田大學政經學院政治學系的歷程和經歷。儘管接受一般教育,無需就讀特殊學校,作者努力挑戰各種生活和學習上的困難。作者覺得即使身體殘障,他仍能每天快樂生活。有些人雖四肢健全,卻深陷昏暗的人生。殘障與否與生活幸福無關。

《乙武報告》記述作者在大學時擔任TBS新聞節目「新聞森林」的副主播和實地探訪的經歷。書中提到,對身心障礙者有著老實、內向、努力的刻板印象,但作者想告訴大家,也有像他這樣「不老實、愛出風頭、不努力」的障礙者。由於《五體不滿足》大賣,使人對身心障礙者的印象轉移到作者身上,強調障礙者的明亮和快樂,卻可能掩蓋身心障礙者面對的陰暗和苦澀。作者並不代表典型身心障礙者。

這筆記只是記錄我曾經閱讀過這兩本書,不代表我向大家推薦這兩本書。有其他激勵書籍和四肢不全的作者。作者和大學師妹結婚,但他承認有婚外情,最終與妻子離婚。在這樣的背景下,我會覺得作者是否一位非常攻心計的人,特別是他好像是面面俱圓、說話表達極之圓滑,我總覺得世上哪有這麼陽光的人。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞