[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
暫時仲平安

本書睇咗幾百頁,好似終於嚟到我有興趣嘅段落
全線?我樓下嗰間仲係到
睇緊宇宙奧賽德-飛向宇宙盡頭

鍾意天文學既人應該都鍾意睇王爽呢三本書
睇過咁多本關於天文書呢三本絕對係上上品
呢兩本我覺得好正但係雙城記就同樓上層主一樣完全代入唔到
佢9up啦,開/閂/搬鋪好平常
原子力量同快思慢想係咪被討厭嗰一類書?
因為麻麻地雞湯書
快思慢想 唔係心靈雞湯野
佢係解構 人決定嘅時候,會依循某過模式,嘗試解決問題
但作者分析呢種思考模式有乜野不足,同埋要點樣改變
無睇過原子力量,但好似係講透過點樣改變生活上一d微小嘅行為,去養成一個持久習慣,a life hack book

When McKinsey Comes to Town: The Hidden Influence of the World's Most Powerful Consulting Firm
by Walt Bogdanich, Michael Forsythe
McKinsey & Company,一間全球享負盛名嘅管理顧問公司
跨國企業甚至政府機關 都會請佢地提供發展建議或 協助制定政策
服務對象更涵蓋藥廠、煙草商、化石能源公司、保險公司、銀行信貸部、沙地皇室、邊境管制部門
服務範圍之廣,有時係會出現利益衝突之嫌

另外,McKinsey 係上世紀七十年代,向商界建議提高"executive compensation"
呢個設計令公司決策高層有極度豐厚嘅收入(股份+bonus)
亦令高層同前線員工 薪酬差距擴闊
但當企業面臨倒閉危機,McKinsey 就通常建議restructuring,即係減省前線人手,低層員工福利,甚至削減一d保障員工嘅safety procedures。以節省到嘅金額就成為McKinsey嘅profit。最後,代價就係員工及顧客嘅安全
書中有詳講McKinsey嘅員工點樣係不同行業間,遊走灰色地帶,令聘請佢地嘅企業 避開政府監管 壓詐低層員工及顧客,令企業及Mckinsey 賺到盡
而即使間企業被踢爆不良運作模式,McKinsey好多時候都可以全身而退,企業就受曬所有指控及懲罰

分享多個有關保險公司嘅example
美國車保Allstate 揾McKinsey 度橋提升profit
McKinsey 建議個 "boxing gloves" approach: 大幅壓低賠償額
如果受保人不滿賠償,想打官司解決
Allstate就用自家律師團隊去拖長整個訴訟程序,
令受保人怕咗高昂訟費以接受低微嘅賠償
但呢個"boxing gloves" approach 係整個保險界盛行
claims center 變咗 profit center
後來,有個受保人同 有心嘅律師 同Allstate打咗好多年先勝訴,攞返應得嘅金額。訴訟期間,有法官要求Allstate交出呢個boxing gloves approach嘅所有來龍去脈,但Allstate 不顧法庭命令,寧願被罰7百萬美金,都唔透露Mckinsey 嘅參與
最近冷清感謝巴打撐場
本書幾有趣,lm
一直覺得呢啲官僚細節/幕後操縱議程嘅機構 幾有趣
冇睇過原子力量

快思慢想唔係心靈雞湯書。屬於係心理學嘅書,有能力建議睇英文版,都好易睇得明。
簡單分thinking fast係指人自動/快速去作出嘅反應。
thinking slow即需要心機/effort/attention 作出嘅回應。
好書一本,推薦睇

被討厭的勇氣有睇過,以一個老人和年輕人的對談方式寫。
我個人極不推薦頭幾章感覺冇乜嘢,慢慢睇越唔對路,最尾快快揭完。
作者好多非黑即白嘅推論,越睇越想駁斥佢嘅講法。而當年輕提出生活中嘅疑問時,都沒有得到正面解答,似迴避,避重就輕咁答。

https://gloriapeng2.pixnet.net/blog/post/462554588-%e8%8b%a6%e8%8b%93%e6%9b%b8%e6%88%bf%ef%bc%97%ef%bc%9a%e3%80%8a%e8%a2%ab%e8%a8%8e%e5%8e%ad%e7%9a%84%e5%8b%87%e6%b0%a3%ef%bc%9a%e8%87%aa%e6%88%91%e5%95%9f%e7%99%bc%e4%b9%8b%e7%88%b6

有興趣可聽下(不推薦閱讀)
當睇過喺唔同行業發生嘅個案
就發現好多時 係原至 官員嘅無能、商界嘅貪婪
同埋對低下階層嘅剝削
每當書中提及某啲企業因為McKinsey賺到龐大利益
其實就代表當中有好多受害人嘅案例
更令人慨嘆嘅係 去到最後,呢啲受害人都未必知道佢哋被剝削
紅色賭盤
咁後嚟係點知佢有參與到
有冇d 咩書可以鼓勵年輕人 初中生 面對負面 挫折之類心靈書
Twitter Reddit一齊收皮,返嚟睇書了

提高生產力兩大政策
有個檢控官係再之前嘅一宗類似嘅官司
得知McKinsey 有份powerpoint slide 教 Allstate點樣壓低賠償
所以keep住向法院要求Allstate 提供份 slide
後來,洲政府嘅保險監管部門介入
臨時禁止Allstate 售賣車保
先成功逼令佢地公開相關資料
啱啱睇完Normal People
覺得個心好翳
雖然已經係幾年前既書
有冇人當時睇完都有同樣感覺?
算係正面版Wuthering Heights
但我最愛Wuthering heights 所以我覺得normal people 算幾開心
我未睇過呀
呢排諗住唔睇咁多電話轉睇書
睇埋conversation with friends
再睇你介紹個本
有冇類似亞理士多德 倫理論既書
琴日借咗本Natality
一聽個名就知用Hannah Arendt嘅嘢 期待
有冇人都係一次會開多過一本書睇?我會慣性開一中一英,再睇個日心情睇邊本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞