[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
與神對話
有睇過New Age嘢
predictably irrational (睇緊)
misbehaving(排隊等緊睇)
係behaviour economics範疇多啲
睇下啱唔啱你
對心理學有興趣,thinking fast and slow幾好
岩岩睇完一本日本小說:獅子的點心
日本人真係好擅長用溫柔嘅文字去令人感動
我又係啱啱上星期睇完
反而感覺只係ok….. 唔太鍾意佢太用力想感動人
可能呢排有啲攰 冇咩動力
睇完之後覺得活在當下都幾好
同埋好想去瀨戶內海睇下個海景
真.....人生咁短暫 想做就應該去做
想去瀨戶內海咪去囉 有好多人想去都沒辦法去
Psychology of money

唔係純粹行為心理學不過都推介
睇咗三次 每次再有新嘅領悟

佢會講每個人嘅理財決定點解會爭咁遠,
同時又咁易受其他人影響

喺咩情況下 人會好容易確信任何on9嘢

建議睇英文版,因為中文版翻譯得唔好
內容同埋啲文字唔深
但好有啟發性
最近睇完呢本《辦好教會:丁光訓與他的時代》

基本上呢本書就係講丁光訓呢個三自教會領袖嘅生平,由1949到文革,到六四,到佢逝世,講佢作為三自領袖嘅工作。

入面亦都提到,雖然佢係三自,但一直都有為家庭教會發聲,不過當然啦,雖然佢係三自領導人,又係政協副主席,不過宗教政策都唔係佢話事,成本書都將佢描述得好正面,但唔知點解,問過啲家庭教會嘅朋友,都覺得丁光訓根本唔係信

日本在 2 September 1945簽署投降書。剛好N周年,趁颱風假睇咗太平洋戰爭套美劇。

https://94itv.app/vod-detail-id-129645.html

套劇最後都有介紹其中一位軍人寫咗傳記,With the Old Breed: At Peleliu and Okinawa by Eugene Sledge.

睇完呢本書感受到當時當軍人嘅心情。

留意本書嘅英文唔少slangs, kindle 查字會幫到手。我睇網上「免費」版,唔知係咪轉format epub 的原因,覺得好似唔少typos. 以前讀小王子時都覺得個版都有啲typos.

+1 都有興趣
不過想知點解英文版同一本書有兩個價錢
lm
佢喺六四入面嘅角色係點
佢有發聲明支持學生,嗰陣嘅金陵協和神學院都支持示威遊行,六四之後,佢擔心可以點樣保護嗰個曾經參加過示威嘅神學院學生(佢係金陵協和神學院院長)
respect
呢幾日就亞運 出年歐國盃同奧運
今次分享呢本
《希特勒辦的奧運 1936年的納粹盛典》

柏林原本係1916年舉辦奧運 但因一戰取消
1936年再度柏林成為奧運舉辦城市 其實係德意志國威瑪共和時期1930年申辦的
希特拉本身唔熱衷運動 佢除咗放狗嗰陣「運動」之外 平時係零運動
納粹奪權希特拉成為德意志帝國元首後 最初係對此冷待
但冇幾耐佢就改變諗法了 (宣傳大隊長戈培爾發功?) 利用奧運會呢個世界盛事 做一場華麗嘅大騷 作為一場巨型政治宣傳: 希特拉及其政府熱愛和平 促進民族共融 全德國國民及熱愛體育嘅元首上下一心 柏林生活係幾咁愉快包容同多姿多彩

(圖: 帝國體育場 即柏林奧運場)

希特拉想表達以上嘅事物 但1936年第三帝國發生咗啲咩呢……未計呢條數前已有「紐倫堡法案」「強制徵兵」
奧運年 派駐軍隊往萊茵蘭「非軍事區」
派遣「禿鷹軍團」介入西班牙內戰
頒布「吉卜賽人禍害防治措施」
柏林 “Sachsenhausen” 集中營正式啟用 (距體育場東北約30公里)
真係夠晒和平共融愉快呀!

(圖: 帝國體育場)

遊客睇到嘅「美麗表象世界」係點樣創造呢?
大興土木 執靚市容就基本盤啦
大量秩序警察 衝鋒隊 希特拉青年團 蓋世太保 各式線人等保障治安同國安
為咗保持20年代30年代初享負盛名嘅「柏林夜繽紛」暫時容許猶太老細開嘅餐館夜店/猶太甚至非白人表演者營業及營運 並容許演奏爵士樂及搖擺樂
帝國媒體統一口徑發布「新聞」只可報奧運及正面新聞
納粹報章《衝鋒報》暫時不隨街發售

(圖: 科隆奧運博物館)

結果 奧運帶畀第三帝國5億馬克嘅外匯贏得嘅獎牌/金牌最多
而最「大獲全勝」嘅係絕大部份嘅外國遊客都非常滿意 (落入圈套) 說好德意志帝國故事

呢本書以柏林社會大小人物嘅不同角度 以較為輕鬆嘅筆觸 去描述奧運會呢半個月柏林實際發生咩事

延伸觀看及閱讀
係未睇呢本書之前 自己到訪過帝國體育場 同睇過呢套電影“Olympia”
呢套戲係納粹御用女導演Leni Riefenstahl執導拍攝剪片而成
場面震撼 拍攝技術頂級 睇完嗰下都洗咗一下腦覺得好勁好偉大 (當體育紀錄片咁睇係唔錯的)

(圖: 當時嘅宣傳海報)
https://youtu.be/H3LOPhRq3Es?si=WTMtLVe-AG07jBsW
https://youtu.be/zHN8Jwku1Nc?si=TKZDCKRk_tpAMGFu

另一本書“Travellers in the third Reich”
(中文簡體譯本叫《第三帝國的旅人》)

以遊客及旅居者嘅敍述 第三帝國1933至1945年間發生嘅事
其實歷史唔係咁沉悶嘅睇下用邊樣嘢作為切入點
Riefenstahl啲拍攝技巧影響幾深遠
無記錯 Star Wars入面都有啲鏡頭係模仿佢另一部文宣片《意志的勝利》
《意志的勝利》我都有睇
拍攝技巧好好 但內容差勁仲要聽成堆人發噏瘋
(如當旅遊片咁睇 可以睇下紐倫堡未炸前係點嘅 其實好靚)
我覺得極權國家嘅美學幾有趣

例如納粹曾經搞過展覽嚟批鬥啲「墮落」嘅藝術品/家

然後納粹御用雕塑家嘅Arno Breker,啲作品基本上都係啲古典肌肉佬
從中見到納粹對藝術嘅想像係啲咩
Olympia頭15分鐘都有「肌肉佬」
古典味 所謂「羅馬式」佢哋最鍾意

音樂都係
「後浪漫時期派」例如Richard Strauss, Wagner嘅作品又係佢哋至愛 (Gustav Mahler其實都係呢派 不過因為係猶太人所以禁咗佢嘅作品)
「20世紀新派12音列」「爵士樂」佢哋視為墮落音樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞