[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
試下寫書評 《普通人:一○一後備警察營與納粹在波蘭的最終解決方案》

呢本書首先講第101後備警察營嘅組成 由於唔少職業警察都被徵召上前線 於是係後方「臨時拉伕」一班中年人去組成預備隊 執行其他/後方嘅任務
第101後備警察營嘅人來自漢堡 一個較低度納粹化地方 除咗士官擁有退役一戰軍人/職業警察/黨衛隊衝鋒隊背景外 其餘散仔都係一般工人階級
呢啲三十幾四十幾歲中年散仔 佢哋受嘅係威瑪時期嘅教育 價值觀係納粹掌權前已定形

本書跟著就講第101後備警察營 於1942-43年間係波蘭盧布林大區執行各種大屠殺 或與此相關嘅任務
第一次執行嘅大屠殺任務係約瑟烏夫 當時營長給予隊員選擇唔參與嘅機會 結果係有少數人主動唔參與 但參與嘅隊員 執行任務後有不同嘅心理創傷 (PTSD?) 同士氣低落嘅問題

經過一番「任務改良」後 隊員對屠殺圍捕獵殺越來越熟能生巧 雖然仍有少部份人都會「避得就避」但大多數人變得麻木不仁 甚至變得狂熱
隨著經驗增加 心理負擔越來越輕 最後只有極少數隊員(約10%) 由始至終都冇參與直接殺人 (做槍手) 多數人唔駛士官叫都主動去做

隨著戰後對戰時暴行嘅審判 呢班人作出一啲供詞 去避重就輕 淡化 及將當時嘅任務合理化 務求洗脫自己嘅罪名/污名

最後探討點解一班普通人可以變成殺人狂魔 作者從戰時殘暴化 種族主義 任務分割及例行化 對加害者嘅「特別挑選」職業野心去逐點分析
亦以心理上出現嘅服從性 敬畏權威 從眾性 及意識形態灌輸 (洗腦) 加以分析

呢本經典!
個作者仲有寫origin of final solution
可惜冇中文版
延伸閱讀睇過 《滅頂與生還》呢本最印象深刻係講灰色地帶 有啲受害者變成所謂共犯/走狗 點解要做走狗? 而走狗係咪隻隻都係黑狗? 有冇白狗?

雖然有啲離題 有套電影都可以一睇 “Kapo” (1960)
https://m.imdb.com/title/tt0052961/
The banality of evil
之前有人問英文推理小說
最近二手執咗Tana French 本The Searcher,睇到ch5幾好
啱啱睇完One of Us is Lying
而家睇緊同一系列嘅第二本
One of Us is Next
間唔中睇下啲校園懸疑小說都幾新鮮
雖則畢咗業咁多年

兩本都係每一個chapter用故事入面唔同角色嘅第一身嚟寫
呢種寫法比較唔會睇到悶

有留意開台灣作家可能都會聽過吳明益擅長環境文學呢位作家,呢本係佢今年出嘅新書,特別之處係佢冇揀大型出版社而係搵咗小型出版社幫佢出版。

早排台灣獨立書店一齊抗議電商eg博客來以本傷人,用會蝕錢嘅價錢嚟賣書,扼殺獨立書店嘅生存空間。所以吳明益呢個分量嘅作家搵小型出版社出書,而且無酬去唔同獨立書店簽書/分享俾唔少人視為表態支持呢啲小書店。我估情況就好似美斯話為咗支持香港足球發展而減人工嚟踢波咁,純粹理念上已經幾值得支持

唔講政治,本書都係真心好睇的。小說取自真實事件,講一條原住民村落抗議興建水泥廠嘅故事。入面帶出唔少對人同大自然關係嘅反思,而且書入面嘅奇幻元素恰到好處,精彩得嚟唔會太over,又幫到作者講故事。同埋我幾中意佢嘅文筆,單單係寫山水樹木都好睇

呢本書有兩個版本:獨立書店別冊同普通版。獨立書店別冊會多兩個side story,但只有獨立書店買到,印象中一拳同序言有得賣。普通版就誠品都有,台灣會送書籤,唔知香港有冇
連登女神Sally Rooney
想問下Kindle用家
通常就咁閂埋個case由得部機sleep
定係會turn off screen?
之前見朱宥勳推薦
呢度應該幫到你

[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo/e-reader好(17)暨交流區
https://lih.kg/3428145
hi各位書蟲好耐冇見
今日想分享嘅書係由日本學家Helen Hardacre寫嘅神道史書《Shinto: A History》

唔知大家日常接觸到神道呢個概念係幾時呢?係睇日本影視作品嘅時候?

定係「返鄉下」時候遊覽嘅神社呢?

最初搵呢本書嚟睇,係因為對神社建築以及某啲儀式有啲興趣,想瞭解多啲
但係本書唔係講呢樣嘢如果你想睇一堆日本神衹傳説,咁呢本書就唔係好啱你(雖然有啲位都會提到)

反而本書更加着重喺「神道」呢個概念喺日本歷史入面幾時出現、意義上有乜轉變;以及神道代表嘅習俗/宗教現象,喺日本唔同年代嘅社會有啲乜嘢角色
特別強調嘅係神道點樣喺日本公私領域「彈出彈入」,呢點之後再講

要定位Hardacre呢本書有乜特別,最好就係同其他介紹神道歷史嘅書做對比
當然我唔係專業㗎喇,對神道嘅了解都只係睇過呢本
但係正如呢篇book review
https://networks.h-net.org/node/20904/discussions/837862/review-jolyon-thomas-studies-shinto
(以及Hardacre本人喺書入面)提到
相較於其他學者認為,日本神道呢嗰概念嘅歷史最多只可以追溯到公元15世紀
Hardacre本人就認為神道嘅思想概念喺日本歷史入面雖然有唔少變化,但係喺體制操作上依然可以視為一個連續體,追溯到公元7世紀晚期
關鍵在於日本某個延續過千年嘅古老官職,叫神衹官(jingi-kan)

日本有個時代叫律令時代,講緊嘅係公元7-9世紀期間,日本由唐帝國引入咗「律」(刑法)以及「令」(行政法),並以此建立管治制度。
而新建立嘅制度入面,就包含咗「神衹官」呢個政府部門,主要職責係執行《養老律令》(古代日本中央政府嘅基本法典)入面「神衹令」嗰一部分

(但係值得留意嘅係,「神衹官」呢樣嘢係日本自創
唐朝本身並無呢樣嘢)

噉具體嚟講佢地係做乜嘢嘅呢
最主要就係每年定期吹雞4次,叫日本各地比較大粒啲嘅神社派人嚟叠馬,分配祭品,等佢哋可以用喺4個重要祭祀:「祈年祭」、「月次祭」x2,以及「新嘗祭」

「祈年祭」喺早春舉行,目的係祈求豐收

「月次祭」喺春天以及秋天各舉行一次,最初係感謝神明,後尾變成祈求豐收

「新嘗祭」喺11月舉行,天皇會同神明共膳,享用新收穫嘅農作物

而由中央分配祭品資源嘅儀式,展現住宗教權威最終源於天皇,有中央集權嘅意味

值得留意嘅係,當時嘅神道係有政府參與其中,並唔僅僅係私人信仰,而係喺公共領域有重要角色
呢樣嘢亦都成為後世神道人士念茲在茲嘅一件事:佢地希望神道可以再次翻番去嗰個地位

雖然後來隨住歷史演變,佛教逐漸興盛,其思想精微高深,非神道所能及
去到平安時代嘅時候,神衹官早已衰落,變成由某幾個家族把持,
但一息尚存,仲有機會重回昔日嘅建制地位
(劇透:明治維新「祭政一致」)

上面呢段歷史,就係「神道」連貫性嘅學術分歧理由

某啲學者例如Mark Teeuwen認為,神道嘅歷史其實最早都係去到15世紀,呢種睇法係建基於近代神道嘅思想由來,以及近代政治利益點樣建構「自古以來」嘅歷史

相反,Hardacre同埋某一派嘅神道史專家認為,上面講嗰啲神衹令、儀曆、同埋神衹官,正正係日本神道延綿不絕嘅體制特質

引用Hardacre自己嘅講法:
(我自己翻譯)
雖然神衹官失去效力,但依然係中央政府嘅部門,一直延續到明治時代,由7世紀晚期到19世紀中期,從未斷絕。我地甚至可以話, 井上寬司(譯注:另一位神道史學者,認為現代所謂神道歷史比較短)所認為嘅神道源頭 吉田兼倶(譯注:15世紀末嘅神道思想家,對現代神道影響深遠),如果佢本身唔係喺神衹官擔任要職的話,就無法對當時嘅天皇發揮影響力【繼而對現代神道產生如此大嘅影響】。去到19世紀晚期20世紀中葉,神衹局(1900-1940)以及神衹院(1940-1945)繼承咗神衹官嘅功能。至於目前聲稱統合戰後日本神社嘅組織——神社本廳,佢地嘅成立目的擺明車馬就係為咗聯合各神社,為神社重奪公共地位進行遊説,呢樣嘢正正顯示佢地決心將神衹官嘅理念由1946年延續至今。換言之,神衹官以及佢嘅繼承組織,由7世紀到21世紀都傳承住某種理念:神社體現「本土」傳統,並且通過與天皇祭祖相呼應嘅儀式嚟統合人民,因此神社應該作為公職場所,由公帑運作支撐,舉行國家祭祀。我嘅睇法係,神道嘅神社儀式以及神衹官嘅理念,比起佢地直到目前依然孱弱貧乏過日本佛教嘅教條以及思想,更能代表到某種持久嘅歷史延續性特質。」(p146)

噉本書中間就講咗好多中世紀嘅神道歷史
呢part我自己覺得有啲悶
雖然佛教同神道之間嘅關係都幾有趣
例如話當時佛教有種講法叫「本地垂跡」,意思係佛教嘅神明先係本體(「本地」),而日本神道嘅神明其實只係佛教神明嘅化身(「垂跡」)
令我諗起歐洲基督教傳道嘅時候,都會將原有嘅異教神靈收攝,將佢哋變成patron saint
https://en.wikipedia.org/wiki/Christianization_of_saints_and_feasts

而上面提到嘅吉田兼倶等神道人士,就將呢種講法顛倒過嚟,話日本神道嘅神明先係本體

呢種諗法甚至可以話係日本「本土派」思想嘅源頭——神道係土產、佛教係外來種

時間跳一跳,嚟到明治維新。不論二戰前後,神道教一直都想喺公共領域有比較大嘅角色,直頭覺得所有日本人,不論有冇其他信仰,都要尊崇神道教,而佢哋嘅諗法就係覺得神道教係種日本人嘅「習俗」/「生活方式」(?),唔係宗教

二戰前「神道應唔應該當成宗教」都係有爭議,即使係明治憲法都要講下宗教自由,如果將神道定義為宗教的話,咁就好難要求全體國民去遵從。然後就會衍生一堆呢頭話神道唔係宗教,嗰頭就自打嘴巴嘅情況

我嘅諗法係好似某啲農曆新年嘅習俗咁,即使無神論者可能都會照做,做慣咗亦都唔覺得有超自然信仰喺背後(即使個緣起係同民間信仰相關)

呢樣嘢令我諗起香港日常生活入面都有啲傳統習俗/風水儀式
佢地嘅定位應該算係宗教定係習俗呢?

作為對照,可以參考上世紀70年代日本嘅「津地鎮祭訴訟」
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%B4%A5%E5%9C%B0%E9%8E%AE%E7%A5%AD%E8%A8%B4%E8%A8%9F
當時有地方政府喺興建體育館之前搞神道儀式「地鎮祭」(類似香港嘅拜四角?)

然後畀市議員入稟狀告違反日本憲法嘅政教分離條款
來來回回打到上最高法院
最尾最高法院話ok,因為「地鎮祭」係習俗,唔算宗教

可見「宗教」呢個概念有幾流動同難觸摸,而且呢啲爭議離我地生活都唔遠。
想睇
好似幾sociological

宗教有transcendent 嘅性質
Sociological其中一個角度係我哋喺做生活決策嘅時候會喺宗教同其他價值觀抽啲思想出嚟砌我哋嘅行為

咁你應該會睇得開心

我上面無講到
但本書都有觸及到唔少神道點樣同各年代嘅日本社會互動
eg 本書有提到日本戰後對於公共秩序嘅想像,令到唔少祭典要收斂啲,少咗好多肢體衝突、放浪形骸嘅時刻
但神社同公民社會之間嘅關係亦唔係一面倒屈服
例如作者本人有親身見證過嘅東京大國魂神社嘅「暗闇祭」
https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%8Ckunitama_Shrine#Kurayami_matsuri
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%81%8F%E3%82%89%E3%82%84%E3%81%BF%E7%A5%AD

呢個祭典主要係復刻神明重生嘅過程,以及神明向當地居民借宿嘅故事
本身就係喺夜晚進行,曾經戰後有段時間因為畀家長教師會投訴夜晚搞易生意外所以變咗朝早搞
後來1999年嗰陣,喺大國魂神社宮司猿渡昌盛堅持之下,就變返夜晚搞
即係可以見到神社同社會之間嘅negotiation

亦都有提到 奧姆真理教恐襲 同埋 日本311大地震作為戰後日本對宗教睇法嘅兩個轉捩點:
恐襲之後民眾對宗教普遍都係負面(呢點令我諗起日本唔少影視作品嘅villain都係邪教,或者強調宗教蠱惑人心嘅面向)
但係311之後啲宗教團體幫手賑災就有改善到形象
終於一口氣睇晒三部曲
One of us is lying
One of us is next
One of us is back

意想不到咁好睇
好巧妙咁每本內容互相有關連
第三本結尾有伏線
應該會出第四本
唔想用腦想睇下校園懸疑驚悚小說可以考慮下
有興趣睇 動物農莊同1984, 有冇巴打推介下邊個譯版譯得好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞