[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike

下面兩位唔熟,有時間會再了解多啲,多謝巴打推介
咁好學,叻仔
以前修咗科法國現代史,一嚟就Dreyfus affair
我嘅法國史仲停留緊係大革命與舊制度
重睇緊 The Five People You Meet in Heaven

" You will meet five people. Each of these people played an important part in your life, even if you didn’t know it at the time. Meeting these people is meant to help you understand the meaning of your life. "
有唔少書蟲都中意睇推理小説
可以留意下

from 譚劍fb
// 正在製作香港推理書目的網頁,目前正測試 layout。歡迎大家用不同電話和平板測試。
目前收集了十九位作者(不算我自己)的書目,而且一半以上目前仍然活躍。
網站連結在留言。
歡迎各種意見!//

https://mysterytam.com/HongKongMysteryBookList.html
買咗同睇咗《監視與懲罰》
用咗好多時間先睇完 覺得好難明好深

利申 毫無哲學及毫無社會學底
大革命與舊制度

呢本真心好野
不過感覺上內容比較唯物
唔係個個中意
James, Oliver (2002). They F*** You Up: How to Survive Family Life

芥川龍之介 - 侏儒的話
唔好話冇底,就算有底都會覺得深 以前讀undergrad 個個睇原文都屌哂鬼
半年目標:

罪與罰、沙丘前三部睇完
睇緊悲慘世界

之前睇完動盪想了解多啲芬蘭政經文化etc,有無推介
有睇
我覺得佢預測武肺喺之後演變都幾準
佢估計武肺其實會喺嚟緊幾年會不斷變種
然後隔一兩年又會再返嚟
呢個作者其他著作值得一看
有睇過Civilisation: The west and the rest
我覺得有樣佢講得好好嘅就係western civilisation, 尤其係英美呢兩個國家的確係現代文明嘅奠基者。
而其他嘅文明或者國家其實只要學習西方文明嘅幾個成功元素,一樣可以行佢哋嘅路
其中一個例子係日本。
未睇到咁後
Btw book depository執咗仲可以喺邊度買書
不過傅柯嘅理論似乎好重要
睇其他書都有引述返
前排睇咗《隔離: 封城防疫的歷史 現在與未來》
一啲防疫措施 造成另類管控 並規限馴服人民
Yes,
慢慢睇
Knowledge is power
印象中Foucault 強調嘅控制係比我哋平常理解嘅Subtle啲
就好似圓形監獄panopticon 咁,啲獄友會自己服從,即使冇監視嘅情況底下。唔係1984嗰種big brother

Covid 未必完全apply, 因為好多防疫措施都係梗硬壓落嚟。
通常啲人會應用Foucault 嘅醫學化理論去睇,掌控醫學智識=監控

咁上下啦,懶得溫書同寫

我鍾意睇Boudieu講culture 多啲
《隔離》呢本書 有part講點樣利用大數據去掌握疫情嘅走勢 (流感又有肺炎亦有) 亦有公司係專門做呢樣嘢作商機
掌握醫學智識 (加埋大數據)=監控

睇呢類書學到嘢 但真係好難明

Unsettled: What Climate Science Tells Us, What It Doesn't, and Why It Matters
by Steven E. Koonin
事先聲明,作者曾經係Obama任內幫美國能源部研究 再生能源,本身係大學Physics professor,亦唔係一個climate denier
作者指出政府同環保團體過份強調climate change嘅危險,甚至發現UN publish嘅 report (IPCC AR5) 只係拎部份研究資料去誇大climate change嘅幅度。有部份其他嘅climate research 會包括一d年代久遠嘅data,但以前量度嘅誤差較大,從而會影響分析結果。
媒體亦將極端天氣同climate change扣連一齊黎講,但weather 同 climate其實係分別描述緊短時間天氣狀況 同 長達幾十年甚至過百年嘅氣候。當混淆兩者,會更加深大眾對climate change 嘅誤解。
書中有就地球溫度,水位上升,extreme weather出現頻率去分析climate change
最後亦都講解究竟若果全球氣溫上升1.5-3 度,對人類未來實際會有幾大影響,同可以點樣應對呢個議題
最近睇左本書叫Don't trust your gut
作者用big data話俾讀者知 好多時我地嘅直覺係錯
就好似一般人會以為家庭教育帶俾人嘅成長好大影響 而實際上鄰居嘅影響仲大 有人甚至用big data分析左唔同地區長大嘅人係未來會有幾多percent搵到幾多錢
另外嘅topic仲有交友app, 創業, happiness 等等 有興趣嘅不妨睇下
有興趣睇呢本 想睇多d decision making既書
睇完覺得對實際生活決定有無啟發?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞