[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
睇曬麥田捕手
幾精彩

但令我震驚既係,我睇外國啲人既分析

佢地話主角可能其實係隱性gay
佢可能鍾意佢室友同埋佢喺酒吧約嗰個學長

另外最後老師可能都係gay,摸佢頭想試探吓
但主角可能接受唔到而跑走

另外,佢個妹性格好好,又成熟又聰明

有冇人解釋點解主角最後入青山
Thanks

想問下大家多數點處理啲舊書
特別係唔會重睇既
如果想放或者捐贈有冇咩平台地方推薦
最近睇咗本書叫當女孩成為貨幣,睇咗中文版,不過建議想睇嘅人睇返英文好我諗住再睇多次英文

本書係講夜店、公關、「女孩」同客戶(勁有錢嘅人)嘅夜生活。「女孩」意思要好靚女、好高,好瘦,仲有分階級,平民、優秀平民同模突兒。

公關同女孩嘅關係好有趣或者甚至係似扯皮條同歧女,因為公關利用女孩嘅價值資本換取經濟上嘅利益,但同時佢地都會眨低呢啲女孩嘅性道德等等。公關透過帶一班好靚嘅女孩、模特兒去夜店,夜店透過呢啲女孩吸引啲有錢人嚟消費,啲有錢人又透過呢啲女孩表現自己嘅地位(睇下我身邊幾多靚女/模特兒),但3方都會覺得呢啲女孩性道德唔好,一定唔會同佢發展長遠關係,或者覺得佢地腦袋空空。

而呢啲女孩其實唔會有錢收,只會有免費嘢食、去旅行等等,除咗呢啲嘢之外都可以話佢地得到一股優越感,因為佢地知道唔係個個女仔都可以入夜店,佢地可以免費入其實代表咗佢地比一般女性優越,有更加好嘅外貌。

睇到呢度都有啲反省自己身為女仔,都跟住啲男仔一齊對女性評頭論足,覺得個女仔樣比自己醜或者肥啲都會有優越感,但其實咁樣係助長呢股剝削女性或者物化女性嘅風氣

款待女孩係VIP經濟經濟,女孩可以獲得免費飯、去玩嘅機會,所以都被期待要同公關去夜店,證明免費嘅嘢果然係最貴。如果想中途走係唔得,因為佢地食咗免費晚餐又有各種事俾公關幫手,所以會有「義務」要留低。

義務係因為女孩係夜店玩係冇錢收,收錢嘅係夜店同公關分佣。女孩唔收錢有兩個原因。第一個係收錢會改變咗去夜店玩呢件事嘅本質,由變成去玩變咗去做嘢,氣氛唔同咗可能女孩唔會玩得盡興,就會影響咗夜店同公關,因為佢地要啲女孩玩得好開心咁嚟吸引啲人去幫襯,所以公關都刻意唔俾錢女孩,如果要去到俾錢搵女孩係好失敗嘅公關。而且好得意嘅係,有啲女孩會真心覺得同啲公關係朋友,佢都知去夜店係幫公關賺錢,但基於親密關系所以唔收錢,佢地覺得自己係支持緊公關。第二個原因係如果收錢好容易會俾人覺得佢地係性工作者,本身佢地呢種關係都係灰色地帶,如果收咗錢更加似做雞,所以佢地唔收錢都係為咗自己形象等等。

仲有好多嘢都寫唔晒建議大家睇下本書
可free
精神書局
解憂舊書店

貮叄書房既話 如果係文史哲書 冇記錯可以係IG影啲書問佢哋係咪可以以書換書
thanks
書送快樂?
克理姆林宮的餐桌,用食物側寫十月革命到普京的歷史,其中烏克蘭大饑荒,列寧格勒圍城到切爾諾貝爾核災令人感觸良多
呢本喺fb成日見到好似幾得意
我都啱啱睇完
好睇,依家開佢上一本獨裁者的主廚
巴打指圖中第一本?
另外介紹圖中第三本《戰爭的滋味》都好睇
(其實圖中本本都好睇)
呢本之前mark低咗!仲未睇

好詳細嘅讀後感

// 第二個原因係如果收錢好容易會俾人覺得佢地係性工作者,本身佢地呢種關係都係灰色地帶,如果收咗錢更加似做雞,所以佢地唔收錢都係為咗自己形象等等。//

呢段有趣

第一,反映到性別同埋階級兩個dimension之間嘅互動
性工作者都可以按照工作者身處嘅社會階層、服務嘅客羣、以及聲稱嘅工作性質(係咪公開講明性工作)分上下品

第二,當某啲性工作者本身以性嘅商品化為恥,並且以此劃分高低,佢地本身亦都延續緊性工作嘅污名;同時亦都令到佢地更加容易受到剝削

eg無得中途走,難以直接以工作權益為由反抗呢啲無理嘅要求,畢竟你名義上係嚟玩,唔係嚟返工;情況就好似宜家啲「假自僱」合約,通過表面上撇除僱傭關係,實際上係迴避僱主提供保障嘅責任,但係工作上嘅剝削無減少到

(當然我並唔係話佢地應該公開披露自己嘅職業身份;而係講緊佢地基於乜嘢理由去隱藏/迴避自己嘅工作屬性,係會有唔同效果。
好多時候性工作本身會被社羣排擠,為咗避免呢種reperscussion所以低調,係好合理
之但係當呢種本身出於權宜嘅低調,變成對性工作本身嘅貶視,噉就形成成個問題嘅一部分
(當然公關、夜店、顧客對性工作嘅鄙視,喺成件事上面有更大嘅責任)
係呀成日都記錯啲名
克里姆林宮的餐桌都唔知點解成日記咗做克里姆林宮的主廚
食物/日常嘢做切入點嘅歷史書好睇
用另一角度去睇同一件事幾好亦有趣
好似圖中六本書 有四本都係講二戰 但完全係唔同嘅角度
等睇你下次讀後感
No More Mr Nice Guy
發現真係好中
原子力量係咪原力

睇過下原子習慣 都係解構習慣形成
好似明多左少少 但做唔到
以前中學嘅時候有睇過
印象不大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞