[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
買咗佢本and then there were none未睇,ching有冇睇過呢本?
有呀,書同戲都睇左
超好睇 經典中嘅經典
後世人成日抄考佢條橋 仲好意思叫自己做致敬Agatha Christie
而家睇𡁵hail mary,

排𡁵隊嘅有
verity
daisy jones and the six
and then there were none
lesson in chemistry
the martain

唔知睇邊本先好
我都鐘意 Scifi

有冇睇佢第二本 Artemis? 望過簡介好似有啲悶,但 The Martian 同 Project Hail Mary 我都好鐘意,唔知睇唔睇埋好。

Ready Player One 書會唔會比電影好睇?
接棒家族
有冇英文書可以推薦?
鐘意日系RPG但係又唔想睇日本小說
定係都係返去打機算
好少睇推理小說
睇完覺得一般
可能推理小說唔多啱我

佈局同扭橋都ok
但覺得扭橋扭得太盡
心理描寫唔多夠
呢本冇睇,覺得好唔好睇?

ready player one.....我覺得書一定好睇過電影。
電影其實簡化左好多。

不過好耐之前睇了,我記得最低B係賽車向後行果段,其實d咁簡單的野,我諗day1已經會有人去試

書就會多好多reference/講以前遊戲的bugs,雖然我自己唔係果個年代。
好似zork呢d出果陣我都未出世。但係我都覺得睇得開心,gamers應該都會有共鳴。
只不過我有d嫌佢主角威能好似離譜左少少,好似打乜games都屈機,不過如果唔係又冇戲做

有度講食鬼打perfect score我覺得有少少誇張

overall我認為值得一睇,但係聽聞ready player two唔太得
Artemis 我都未睇,我諗遲啲都會睇嘅,但暫時有其他書排響前面
啱啱速睇番以前睇過以下幾本東野圭吾嘅書。故事内容就唔請啦,自己比較喜歡嘅係浪花少年、嫌疑犯

推薦你睇埋<<祕密>>同<<惡意>>
Thanks. 好多時隔咗一段時間都唔記得睇過未。
之前有巴打睇左educated,我都買左來睇....真係嘆為觀止。
基本上,佢係講一家人都係摩門教,佢地全部子女都係homeschooled。講下作者自細點樣比人虐待。

成個故仔入面基本上最撚痴線就係個老豆.....

呃d細路話學校係政府機構去引誘d細路偏離宗教道路呀,洗腦呀呢d基本消費。個老母呃作者揭下本數學書就話己經學左野。
出世紙乜叉野証明文件都冇拎過,去到本書中期,連自己d仔女幾歲都可以完全唔知。
不斷咁嚮度累積食物,成日話世界未日。話未日之後廁紙值錢過銀紙 ETC. (其實我都唔明點解d痴線佬咁鐘意儲廁紙)。
教d細路去完廁所唔洗手,話屙尿唔屙嚮隻手度就唔需要洗。
個老豆就嚮廢料回收場做野,成日叫d細路去幫手,但係完全冇職業安全意識。手腳受傷就基本,個仔就成隻腳燒左。後尾佢自己被炸傷曬。
受左傷後又唔去醫院,但係又吹佢地唔脹,真係冇人死.....只可以講真係奇跡。

佢老母就做midwife (自學),用埋d山草藥。但係其實我覺得佢老母幾勁,自學都真係學到個技能返來,真係(表面上)幫到佢地果區d人,做到有朵。
佢果個年代d規範應該冇依家咁勁。而且佢都識得咩時候都真係要求救送去醫院。我覺得佢係一個騙子得來都有d頭腦同埋良心。後尾成壇生意重做到有聲有色。
我亦只可以講,騙子做得好,真係可以發達。
佢老母亦都唔係完全真係用草藥學,因為有提過d藥草同天然油的效力都係base on 信念,同埋佢成家人會灌注能量入去。本質上都係d we wun wun 野

可惜,真係某次意外之後,作者都話佢老母真係成個人唔同左,瘋癲程度加劇。

佢有個大佬shawn就心理變態...不斷恐嚇同傷害屋企人。其實我overall 感覺上最尾佢老豆老母根本係買佢怕。所以不斷維護佢。
去到故事後期,佢親手殺埋自己隻狗,個人覺得係另一種升級來。真正係越來越危險。
根本可能shawn同佢老豆都係有精神病/遺傳。

當然作者同佢另一個大佬真係好堅,自己讀到Phd返來。但係我完全唔認為咁樣的教育係一件好事。
1. 因為唔知如果佢地屋企人唔係咁痴線,成就會唔會更高
2. 就算咁樣可以train到Phd返來,都唔會有正常人去用,作者根本自己都經歷過幾次mental breakdown。完全唔值得。
3. 佢地屋企有幾個細路根本都只可以一世做"下蘭"工作,有d重要繼續自己home school,分分鐘又重複返上一代問題。

Overall我覺得成個故仔真係好痴線......之前有巴打講得岩,我覺得重癲過小說,正常人都好難諗到一個咁痴根的故仔。亦都睇得出父母對仔女真係好大影嚮。
就算佢老豆咁癲,作者都冇真係完全擺脫到佢。
開始速睇返以前買咗宮部美幸嘅小說。

睇完呢個仲有glass castle

冇咁痴線
但兩本書共同點就係衰男人做老豆真係慘過食屎
引伸 非閱讀
點解多數原生家庭多數都係個老豆有問題
唔止書 身邊都聽唔少都係同老豆關係差
我覺得educated成個故仔,個老豆真係一個廢柴來.....

除左傷害家人,蝦蝦霸霸,助紂為虐根本冇乜特別大建樹。去到老婆做生意/騙子做到有聲有色就也文也武。叫個囡又悔改又乜乜柒柒。

欺善怕惡,自己個白卡仔打人殺狗就當冇事,自己個囡求救就唔理。

咁Q多次工業意外係完全唔覺得自己有問題。繼續害人害己傷害自己仔女.....

第一次炒車,已經老婆死咁滯,raccoon eye即係根本可能已經skull base fracture/haematoma ,冇死到真係奇跡。原因就係佢自己決定夜間趕路渣車。

好啦,第一次係咁都算。最癲係佢重要之後玩多次

現實中,呢d人真係比小說角色更令人火屎滾
睇完原子習慣
覺得對人生好有幫助

有冇d差唔多類型嘅好書推介
短篇的可先行試讀鄰人的犯罪。
巴打有無興趣加TG傾下,我都係東野同宮部FANS
Netflix好似就快上百年孤寂 有啲想返睇本書先再睇劇
之前旅程遇到啲問題 結果要幫襯土耳其航空

諗起自己對於「去唔去土耳其旅行」都掙扎咗好耐
因為好憎埃爾多安
但又好想睇下啲歷史文化 (唔知歷史 特別係凱末爾建國 唔知有冇被淡化?)
到而家都未有定案
結果買咗呢本書嚟睇

睇完唔知決唔決定到 定係睇完更憎埃爾多安?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞