[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
其實點解閱讀唔可以單純係enjoy 件事而一定有野要輸出?
打機你都係enjoy 個過程而唔會想打完機有咩得著掛?
Third Reich Trilogy可惜冇中文版
睇Blitzed英文已經睇得辛苦 (雖然好睇)

英文差好多書都冇得睇
自己睇小說當娛樂 睇簡介鍾意個故仔所以就睇 輕鬆啲享受下啦
我覺得係睇下係類型嘅書囉!小說類我自己就主要享受個故事性多啲,如果學術類型嘅書,就希望享受睇書過程之餘,係有所得著學到嘢提升到自己!所以有做輸出呢個動作就好有幫助!
我估你應該講緊流行小說
雖然我見書蟲post 好似冇咩人睇fiction但我覺得值得
淨係你嗰種享受就已經有價值
其次就係如果你最近先開始睇書嘅話 我諗睇小說會容易幫你建立閱習慣

同埋流行小說都唔係完全冇其他好處
例如有研究話睇小說可以幫助建立同理心
因為小說可以令讀者睇唔同角色嘅視覺 明白佢哋嘅動機/難處 從而令讀者喺現實世界度都容易啲易地而處
可能係我少睇工具書,通常係小說漫畫文史哲類
亦都冇諗太多或者做筆記,睇完之後吸收到幾多就幾多
支持

有段時間成日都見audible贊助啲youtuber賣廣告但又真係無用過
早幾年睇到第二本中段就停左

最近睇緊Volker Ullrich本希特拉傳記
發現易入口好多
當係小說睇都ok
唔知係咪因為翻譯關係所以英文用字淺白d
定係傳記類不嬲易入口d
希特拉傳記的話成日聽人推薦Ian Kershaw嗰(兩)本但又係勁厚
呢方面真係要 tag 森無無∅ ching
免費下載

This volume offers the first integrated overview of the state of the art in the psychology and philosophy of rationality. Written by leading experts from both disciplines, The Handbook of Rationality covers the main normative and descriptive theories of rationality—how people ought to think, how they actually think, and why we often deviate from what we can call rational. It also offers insights from other fields such as artificial intelligence, economics, the social sciences, and cognitive neuroscience.

https://direct.mit.edu/books/oa-edited-volume/5525/The-Handbook-of-Rationality
殘體照殺
本《第三帝國的旅人》都係睇零體版

反而最大問題係冇手機電子書
自己睇呢本 係德國直頭係中學生課外書
好似睇傳記故事咁
(後來去旅行 搵到一啲提及過嘅地方 都幾得意)
第一個月免費試用,有1個 credit 換一本 audiobook
之後 US$15 一個月 (每月一個 credit),但如果你 cut 嘅話佢會自動俾半價 discount

記得要用晒啲 credit,deadline 前先好 cut,一 cut 佢就會食咗你未用嘅 credit 同埋停咗你個membership (冇得聽佢免費嗰啲)。
用 credit 換嘅就停咗 subscription 都聽得。

如果你唔續嘅話,佢會間唔中 email 啲 special offer 俾你,早排見又送1 個月免費 + 1 free credit 俾佢引咗又用返,之後 cut plan 拎咗3個月半價嘅 offer 。本來都覺得幾抵,後尾check 返以前啲 email 發現佢年頭俾過 $1.9 / month for 3 months 嘅 offer,蝕咗

暫時我用 credit 換嗰啲 audiobook 都錄得好好,係值嘅,免費嘅就一啲啲。
如果純粹係想試下audiobook 啱唔啱自己,YouTube 上面都有好多,打書名 + audiobook 就搵到,有啲係啲人自己錄完放上去 (都讀得幾好聽,有啲仲會加埋音效),有啲就audible 盜錄落黎,一年半載就會俾YouTube delete。

我覺得 audible 個app 幾好用,就算見到YouTube 有得免費聽都係會去audible 度買,好似steam 咁,啲錢係抵佢賺嘅
書評建議加埋 Sparksine,從聽書到看書,啤啤說書,畢竟廣東話書評都買少見少,支持下
其實atomic habits 係咪真係好有用自問睇書主要都係睇工具書,通常都係for查書or温書考試,但係而家Grad咗之後就無咗個動力去睇書

咁啱呢排又想學d新嘢,諗緊有咩方法可以squeeze一個鐘坐低靜靜地咁睇下書
如果未養成睇書習慣,可以唔使一定要坐定定睇一個鐘,反而用碎片化時間,隨身帶一本書,搭車睇,總之一得閑就睇,咁樣可能仲好
搭車睇少少咁樣
所以裝咗Google play books 電子書係電話度睇
用搭車玩電話嘅時間 用嚟睇書
睇完覺得幾好 雖然話好多都好老生常談 但睇完會識得點樣build up一個習慣自己覺得最重要既takeaway係唔好一次過逼自己做太多 持續先係最重要 書入面既例子係 其實去做gym一開始只係做十分鐘都冇問題 重點係令自己做完唔會覺得辛苦而抗拒做gym呢件事 再加埋其他方法令你一步步build up習慣
其實跳跳虎去咗邊度?好似讀law? 但冇理由上嚟都冇時間。死咗、病咗?坐監中?
試吓呢本。

謝師兄推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞