[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
lm
邊個領域嘅歷史
一戰二戰個d
我次次開新書之前都會download哂中同英ver,之後多數都係揀英文
英文
中文嗰啲台灣味好濃
有冇人睇過陀思妥耶夫斯基?

由邊本開始會比較推介?
Crime and punishment
因為我淨係睇過crime and punishment
咁你覺得點吖?

本身有啲怕睇翻譯小說
最近試咗米蘭昆德拉嘅玩笑
覺得可以再explore 吓其他翻譯小說
我麻麻
覺得有啲拖? 幾年前睇唔太記得
嗰時覺得啲內心戲寫得幾好嘅,但前兩年睇過Tolstoy 就比下去了 鍾意Tolstoy 多好多
因為佢好長篇都係講個fd嚟探佢,又差啲爆響口,不斷內心掙扎咁
內心戲嘅書我覺得Virginia Woolf 短啲好啲 但劇情上好似doestoevsky 分明啲易明啲,第一次睇VW啲嘢一定r哂頭

Tolstoy 嗰種講下宮廷生活啱我啲
睇晒維特多.沙博爾夫斯基嗰三本書,好好睇,作者真係好識得講故事
筆觸唔沉重但好深刻
想搵有冇類似嘅報導文學/歷史
我都係今年讀完

好撚好睇 真係西班牙經典 作者超越時代
第二段 主要係遊俠信條嘅思辨

意識流

少左歷險

貴族夫婦好撚煩膠

後段作者自己酸味好濃

認唔住屌僞冒 屌太多 嚴重影響觀感 可惜
今年睇左 diary of a young girl
picture of dorian gray
dracula

睇緊 1984

之後會開 count of monte cristo
The Strange Case Of Dr. Jekyll And Mr. Hyde

victor hugo啲書好長 驚驚

留意緊 georges simenon 作品
視乎邊度嘅戰場嘅
如果係中日戰爭嗰啲咁睇中文都正常
其他戰線睇英文好似好啲
淨係提過Brothers Karamazov 直接睇ok嘅
可以試下睇宗教大判官先
睇過《卡拉馬佐夫兄弟們》同《地下室手記》,有啲後悔睇咗《卡》先,因為篇幅都幾長,唔啱睇嘅話無謂浪費時間,試吓睇啲短嘅例如《地》先會好啲。《罪與罰》我無睇過,不過我估都會好過《卡》。

睇《卡》嘅辛苦位在於,要分得清邊個打邊個已經好難。佢有一頁係列晒啲人物簡介,我要不停揭返去對照。第二係,1878-80年嘅俄羅斯同我哋喺時間同社會文化上個距離都幾大,唔易理解同代入。Dostoevsky嗰種長對白(啲人物隨時就講四、五版紙)都好難消化。

不過我少睇文學,俄羅斯文學更加無睇過其他,可能因為咁而不得其門而入。所以都幾視乎你抱咩心態、點解會想睇Dostoevsky,同埋過往睇開啲咩。
同埋中譯嘅話,啲人都幾講究係邊個譯。印象中好似話耿濟之同臧仲倫比較好。
多數原本嘅英文都會好過中譯本,但都要睇吓你係講邊本,畢竟台灣啲翻譯參差,即係有時有時都過得去,睇得過
好似13.67都好正
但擺咗好多年我都未睇
我係比較遲先睇依本,會覺得好相逢恨晚
寫得真係好好,故事嘅完整性同情節嘅安排應該係中文推理top tier
但由於主角係差佬,好多位睇完忍唔住反白眼
經典尤其是而家睇返就更加唏噓
I see I see 感謝講解吖

成日都凝住Woolf 會唔會係overthink 嘅婦女抱怨文 原來係內心小劇場

對Tolstoy都有興趣!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞