[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
最近買左部boox page,跟住就係暢銷書到買左不便利的便利店,睇完覺得幾好睇,有無咩類似既小說推介?
ipad睇書
Thomas Nagel本What Does It All Mean?: A Very Short Introduction to Philosophy應該有,翻譯質素係點就唔知
https://www.books.com.tw/products/0010198824?sloc=main
最近睇咗Sally Rooney本Normal People準備睇埋套改編電視劇

感覺有啲政治議題嘅插入有啲生硬,例如成日都講巴勒斯坦解放但係描述男女主兩人嘅intimacy就好吸引嘅
另一半睇咗嘅書係台灣文學普及人朱宥勳嘅《他們互相傷害的時候:台灣文學百年論戰》

強烈推薦特別對於文學同威權政治嘅互動、大中華膠vs本土派之類議題有興趣嘅人,更加不容錯過
會見到香港近十年嘅爭議
好多嘢係台灣過去一個世紀都有拗過嘅問題
重有下集…睇完再試吓歡迎光臨休南洞書店,都係韓國治愈系列
Calibre 已經有全書翻譯chatgpt 外掛,可中英對照,學英文比點擊查字更佳
有啲興,佢係點中英對照法?入落ereader都用到?
呢個有興趣
可摸耳井多d
EPUB mobi 全通用,譯完可一段英一段中
好有用
咁大癲
配合standard ebooks/gutenburg 正正
睇完one of us is lying
即刻想開第二部曲 成個故事都好緊湊
支持一口氣睇晒佢好正
第三本好似有少少遜色
但都好睇
依家努力緊故事真係好正
期待佢出第四部
可能都隔一年後
第三好似都唔係出咗好耐

巴打有無咩好書分享
新手入嚟都係跟呢到巴打推薦4本但未有時間睇住
On Java Road
This Is Going To Hurt
Unsettled What Climate Science Tells
第一本好似唔錯
This is going to hurt好好笑
作者另一本Twas The Nightshift Before Christmas都好睇
Ching 張愛玲作品有冇推薦邊本, 我未睇過, 第一本睇邊本好
傾城之戀?
應該係傾城之戀同半生緣之爭, 睇埋手上嘅書就開
最近對行為心理學好有興趣,請問各位巴絲有冇入門可以睇嘅書推薦,中英都得
Netflix新近有條紀錄片 就係講呢本書
作者亦有在片中解讀
有興趣可先睇片 後閱讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞