[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
Doestoesky 有個問題係啲名好難分
淨係兩個主角Rashkolnikov 同Razumíkhin我一開始都睇到r哂頭

嗰時睇Tolstoy War and Peace Pierre, prince Andrei, natasha 嗰啲勁深刻
多謝你嘅介紹!我本身就係對《地下室手記》有興趣!!睇完你嘅comment 應該都會揀呢一本開始

因為本身鍾意痴線佬式嘅作品同文學,所以朋友推介咗陀翁,話佢筆下全部都係痴線佬,正常嗰啲一係就被佢寫死,一係就變埋痴線
我睇左5%已經聞到重重的白卡味道

最近睇咗呢本傅柯嘅研討會講義
本身睇個標題,以為係講生命政治(biopolitics,即係現代政府權力點樣介入市民生命嘅各個範疇,例如人口變化、性與生殖、精神健康etc)
但係原來大部分篇幅係講近代新自由主義嘅歷史源起
(新自由主義,講緊係一種將市場競爭邏輯以及成本利益計算由經濟領域推廣到生活所有領域嘅意識形態)
但係就冇乜點詳細講到 新自由主義同生命政治之間嘅關係
感覺有啲文不對題
可能睇《Security, Territory, Population》會比較啱我目標
第一本睇推理小說就係呢本,好正
我覺得就係因為主角係差佬,而家睇會好唏噓
亦都好呼應書名
好奇一問
大家對本格推理小說估唔估到犯人呢一點重唔重視? 定個plan合理精彩就得?
呢排睇左迷霧之子最後帝國 幾好睇
遺忘刑警又係買咗冇睇
因為主角係差佬攪到唔想睇
有,超鍾意佢啲書佢個套Stormlight Archive 好正,個宇宙觀好吸引人
最近睇緊13.67 睇完第一個故事
唔知點解一路睇一路諗起TVB以前啲偵探劇
但暫時都ok
我都好期待呀,好彩佢寫書好快,就算睇完一本都好快有下一本,出產量好高
呢本同13.67都係好正
初初都有咁嘅諗法,但見幾好評諗住試下睇,反而主角係差佬你會有更深體會和更投入
13.67 係值得睇嘅
有咩關於城市規劃既書推介
有興趣+1
棕須一變?
利申未睇
類似偉大城市的誕生與衰亡:美國都市街道生活的啟發呢啲書咁

最近睇緊呢本由香港人寫的 旅居七年的故事

嚮往旅居,暫時做唔到就睇吓人地啲故事感受下先
有介紹過

【深度書介】成日喺新聞聽到嘅「棕地」究竟係乜,又係點樣出現㗎呢?讀本土研究社《棕須一變》
https://lih.kg/3250253
小小世界【本屋大賞第3名、直木賞入圍作】
好幾個獨立短故事 唔長所以容易消化
有啲都幾有意思
想知佢本deep work好唔好睇
而家睇𡁵hail mary,係幾正,代入感好重,佢scifi得嚟好真實

ching有冇睇埋佢本the martian?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞