[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
「睇完結尾往往已經唔記得咗個開頭」
我以為係自己記憶力其差先會咁,原來大家都會

會試下用你依個方法,多謝巴打分享
唔該哂巴打

最迎睇緊呢本 (未睇完 睇左一半左右)
極力推介俾對人體有興趣既巴絲
本書入面從皮膚、眼耳口鼻到內臟等等
逐樣講到底佢地點運作
中間再加插好多以前既醫學歷史同故事
一d都唔悶
同大家分享少少我自己覺得印象深刻既:
- 如果食野果陣"鏈"住個鼻, 就會冇左味覺
- 每樣野都冇固定既顏色, 只係因為光線既反射我地先睇到顏色, 例如無論咩顏色既番梘洗出黎既泡都係白色
- 二戰時日本731部隊做左好多人體實驗, 但最後因為將實驗結果俾晒美國, 所以唔洗受制裁
- 17世紀歐洲人覺得放血有好多益處, 例如消除緊張感, 所以將軍打仗前一日會放幾碗血
放血 以前醫黑死病都係放血
以前就係睇過「鏈住個鼻會失去味覺」先唔再怕食藥水
如果食野果陣"鏈"住個鼻, 就會冇左味覺

用榴槤試下先
我都買左本kobo
用storytelling方式講人體

本野對於日本嘅死刑制度都幾多反思
而且劇情都唔錯
結尾好刺激下
推薦大家
啱啱睇完夢境百貨
睇到最後一章流哂馬尿
想問有冇啲咩書係類似月亮與六便士,老人與海呢類講夢想既書
追po見到你地不推薦被討厭的勇氣

想問有冇類似既書for自卑撚
高敏感是種天賦
睇過
呢本書好hit
但感覺有人睇完本書誤解咗變咗自我中心L
其實明明本書叫大家為共同體付出而自己樂在其中
咁先有存在價值
希望我無理解錯作者原意
話說博客來係咪唔受中銀信用卡
早排睇咗 幾刺激,好似有拍埋電影
依家然睇緊佢既另一本小說 惡徒的救贖
btw ,強烈建議睇種族滅絕,又係堅好睇
下一本就諗住睇種族滅絕
種族滅絕必睇
係自己booklist 既 top tier
反而你依本我未睇過
呢本係佢早期出嘅書
都幾值得睇
種族滅絕睇完再上黎講
見巴打推介 自己都好耐冇睇推理小說 啱啱買咗電子書入落手機
睇完而家嗰本一戰書 就睇呢本
最鐘意睇推理小說之餘
可以袋到嘢落袋
呢本滿足到我
終於成功sync到kindle d書去ipad度,連highlight都有齊開心版ebook唔同d
開心版即係點?
平時我都sync到kindle d書去ipad喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞