[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
Audible 5.95 usd 玩4個月,係咪之後每次都cut就半價
你係ebook定真書先

我一路覺得你想睇返d內容無非都係覺得d內容有價值,咁你就要有系統咁record返低自己想extract到d乜

所以睇書嗰陣隔離要有本筆記簿or 電腦,一路睇一路jot低自己嘅諗法,之後再review一次就可以condense到d idea

至於condense到咩idea,都係幾方面
未來應用,自身改善,工具優化 sorry for 優化,其實應該叫tools optimisation

去到最後都係睇你想get what from that book
最近睇緊「維尼戇鳩思想史」
我下個月 cut 時話你知
村上春樹邊本會比較易入口?
試過睇挪威的森林, 唔係好click到
挪威的森林算幾易入口
再唔係睇尋羊的冒險同聽風的歌
會再易入口d
聽風的歌?
我覺得尋羊都唔易不過我最鐘意
我覺得《尋羊冒險記》同《世界末日與冷酷異境》都唔錯
世界末日都易入口?
地下鐵事件
多謝絲打分享
推薦國境之南 多崎作
有冇好書推薦可以改善錯誤嘅完美主義
完全係難入口之選
大家有無睇到Elon Musk本新自傳 覺得點?
我自己第一本睇佢嘅書係聽風的歌
但沒有色彩的多崎作和他的巡禮之年可以一試
睇緊Oxford 版既Thus Spoke Zarathustra 同埋英文+德文版 Vom Krieg,用黎自學德文,然後發現尼采真係好難理解,佢表達既方式好似歌劇咁,好難捉到重點。

書好睇過戲
書同戲都有睇,感覺書表現得比較黑暗/懸疑
戲做到fbi查案好輕鬆就查完咁,同埋大部分時間集中講mollie家族,冇好表達到全個osage都比白人集體欺壓
之前睇過呢位作家一本講自殺死嘅一班人變左幽靈去救有自殺傾向嘅人,都幾好睇
認同 沒有色彩的多崎作和他的巡禮之年 算幾易入口
https://www.roliedema.com/best-books-for-perfectionists.html

1. How to Be an Imperfectionist
2. The Gifts of Imperfection
3. Perfectionism: A Practical Guide to Managing "Never Good Enough"
4. When Perfect Isn’t Good Enough
5. CBT Workbook for Perfectionism
6. Too Perfect: When Being in Control Gets Out of Control
7. Pursuit of Perfect
想問Becoming - Michelle Obama 呢本書邊度仲有得賣?行咗好多間書店都無賣 唔通要等到書展先有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞