[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
生命中不能承受之輕睇英文版定中文好

利申只睇過英譯

但其實睇英文水平 我覺得算深過普通英文小說少少

小說算唔算
Btw依本買左幾年
之前睇左2章節唔知點解扔埋一邊冇睇
最近心血來潮又拎返黎睇

幾感動
中 因為反正原文都唔係英文 無必要隔多重
但佢中文譯得好撚差
有無例子同埋你指邊個譯者?
邊個位譯得差 因為我睇唔覺特別差
想問Les Miserables會唔會好悶好難明?
原子習慣都有講到set目標
想做啲咩就慢慢養成習慣
阻住你嘅壞習慣就甩咗佢
想睇
等中文版
英文還好,唔太深
黎緊想訂閱Audible逼自己聽多啲同接觸多啲英文
我平時睇中文書多,追post見到當女孩成為貨幣同哈瑪斯之子呢類都覺得幾有趣推理類或者Stephen king啲小說我都有睇

英文書黎講有冇啲咁多難字,易明或者有趣既書推介比我聽?
香港有冇Libby/overdrive? 可圖書館借audiobook 慳錢
睇緊道德浪女
快思慢想係咪中文版好閪??

但唔識英文
最近睇多咗都開始明Arendt 講嘅political freedom 同public lives
嚟緊修埋尼采先, the birth of tragedy 會唔會好難明?
想問有冇啲程度唔會太深嘅fantasy類英文小說推薦
Wings of fire?
利申冇睇過
睇完覺得中文還好 佢只係小說又唔係理論書藉 唔需要好準備詮釋作者文句 文句通信睇得明就ok 重點都係佢成個storyline所表達嗰種生命既輕重 命運嘅選擇 肉體靈魂二元等等 就算當故事睇都幾好睇
呢排都想睇書
係咪睇lihkg starter pack 先?
有冇話要睇ENG / 中?
呢D 書都可以download?
睇緊自由的窄廊。作者立場好明顯係西式民主嘅支持者,佢會覺得西方國家可以行到係「自由的窄廊」裏面,所以政府同社會同時發揮到強大嘅力量,推動國家發展,繼而得到長遠嘅成功。

書入面同時分析咗好多唔同嘅政府同社會體系,涵概古今中外,會講下中國呢類專制國家、印度呢個「民主」國家、拉丁美洲嘅「紙糊國家」、非洲嘅部落政體等等。睇完本身都對唔同地方嘅歷史同政治多咗重認識。

另外就係作者對民主嘅睇法好深刻,本書可以比到「民主」嘅個概念多啲具體嘅理論同框架。幾中意入面提到嘅「紅皇后」效應,講社會同政府點樣持續競爭兼且互相勊制,繼而推動國家發展。覺得呢套理論可以幫手理解到而家西方嘅民主情況。一方面佢地叫做發展出相對成熟嘅民主社會,但同時佢地都成日出現社會動盪。
作者之前寫嘅Why nations fail都好出名
Lihkg starter pack只係講笑,勿認真
睇咩書都係視乎你興趣,可以參考下面堆書單
starter pack睇睇下應該令人唔想睇書多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞