[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
霸業崛起的大謀略家 劉邦
11月11日唔係咩嘢光棍節 Black Friday 或者購物節
而係「一戰停火日」呀
所以就介紹呢本《不曾結束的一戰:帝國滅亡與中東歐民族國家興起》

作者指出「終戰」只對西歐戰勝國有效 而大眾焦點多數集中係戰勝國 但戰敗國嘅情況呢?就係暴力同混亂嘅持續
本書主要講戰敗國嘅下場 特例提及戰勝國意大利

俄羅斯帝國 德意志帝國: 陷入 (布爾什維克) 革命與反革命 內亂甚至內戰等
奧匈帝國 保加利亞王國 奧斯曼帝國: 分裂成新興民族國家 國與國之間衝突等
基本上 戰敗國及其新興各國 都出現政治動盪
意大利雖然係協約戰勝國 其實國內戰前已嚴重分裂

點解出現呢啲問題? 同共產紅色洪流 戰時經濟重創及傷亡慘重 巴黎和會出現嘅各項條約 戰勝國爭取嘅利益 國家互相搶奪國土 當時已興起嘅民族主義再加上威爾遜提出嘅民族自決理念 民族之間爭端有關

未睇呢本書前 自己對一二戰間「戰間期」嘅歷史理解甚少
睇完之後 (非常複雜) 發現以上因素 都係導致二戰嘅遠因 二戰軸心國同一戰同盟國 有一部份都係一樣
(除咗意大利 羅馬尼亞)
亦明白多啲而家嘅中東問題 係多年前積聚 一百幾十年都解決不了
所謂 (政治) 承諾 係幾咁脆弱 不堪一擊
大家依家買二手英文書通常去邊買?如果online有咩website shipping冇咁貴
謝解答
依家中醫都重有咁做.....
我姨仔幾年前先放完...
不曾結束的一戰:帝國滅亡與中東歐民族國家興起
https://annas-archive.org/md5/a9cbe53244d96a86a5fe8bec7d7b00e8
為咩睇?自助?
btw....岩岩睇完metro 2033。
我當然都係因為隻game而認識呢個tittle。幾年前買左本殘體中文,睇到一半己經冇心機,亂到九彩。最近發神經,買左本英文版,今次反而可以睇得曬。我冇深究係因為翻譯問題。因為大家都係俄文翻譯過來,翻譯質素真係撞手神....

成個故仔都好黑暗,個setting係嚮核戰後的地下鐵路,人類嚮站同站之間生活,生產,貿易。成個鐵路充斥住唔同的危險。
基本上就係主角生活的VDNKH站一直被黑暗生物威脅,一個遇然機會下,主角得到一個做瓜果班生物的機會,而踏上旅程。我覺得呢個故仔最特別的地方,佢個世界觀唔係淨係好似fallout咁有恐怖生物,而係成個鐵路充斥一d存在精神污染的路段,有少少神神怪怪宗教元素,少少超自然野。
當然亦都有正路果d人類嚮未日世界分黨分派互相殺害對方。雖然我覺得最後個plot twist 有少少牽強。但係overall個故仔同埋壓逼感我都好鐘意。
我覺得唔錯,係有少少長。諗緊買唔買續集metro 2034同metro 2035來睇。

反而我走返去睇人gameplay畫面,我覺得做唔到小說果種壓逼感。
Rogers, C. R. (1995). On becoming a person: A therapist's view of psychotherapy.

入面描述既 Fully Functioning Person,我覺得作為目標幾好。

Watzlawick, P., Weakland, J. H., & Fisch, R. (2011). Change: Principles of problem formation and problem resolution.

入面講 first-order 同 second-order 既 change,我自己覺得幾有 insight。
太直接想改變一 d 野,反而會固化左痛處。

De Shazer, S., & Dolan, Y. (2012). More than miracles: The state of the art of solution-focused brief therapy.

幾簡潔直白咁介紹 solution-focused。

Fromm, E. (2013). To have or to be?

區分兩種生存狀態,幾有 insight。
我都係
1好睇過2好多
發覺手機電子書 睇得快過實體書好多
啲實體書擺係屋企變咗雜物 唔會帶出街睇 (咁污糟) 返到屋企唔想開燈睇書
睇得耐電話,對眼唔會痛咩?
唔會 黑底白字唔刺眼
我會
我倒返轉
用電子產品會分心
買部電子書保證你專心到停唔到手
有冇神話故事嘅中文書推薦
西遊記
hi 各位書蟲好耐冇見

今次要介紹嘅書係由學者Richard Aldrich以及Rory Cormac合撰嘅《The Black Door: Spies, Secret Intelligence and British Prime Ministers》 (2016),內容係講英國情報機關同首相府之間過去一世紀嘅關係變遷

如果有追開書蟲post的話,可能會發覺作者名有啲熟口面
無錯,我之前有介紹過Rory Cormac另一半書——《How to Stage a Coup: And Ten Other Lessons From the World of Secret Statecraft》
未睇過書介的話可以嚟呢邊
https://lih.kg/yFsgKHX

講返本書先
成本書時間尺度橫跨一世紀,分量上自然都唔薄
而焦點都係放喺二戰之後
因為正如作者反覆強調,如果無邱吉爾,就冇現代嘅英國情報體系,直頭可以叫邱吉爾式革命。
更加重要嘅係,邱吉爾嘅戰時內閣要員,唔少都成為歷任首相 eg戰後嘅第一位工黨首相Attlee。佢哋喺邱吉爾縻下共事處理情報嘅經驗,成為另外一種延續咗邱吉爾嘅影響力嘅方式

以下講下啲我覺得有趣嘅地方:

令愛德華八世不愛江山嘅Mrs Simpsons,曾經令時任英國首相Stanley Baldwin大為擔憂,以致於後者曾經下令軍情五處監視佢

二戰期間香港重光前夕,英國同美國其實唔太啱瓦
當時香港本身好大機會係由國民黨同美國解放
不過對英國而言好彩嘅係,一來國共內鬥,以來美國中情局嘅前身——戰略情報局,又同美國海軍嘅情報部門互拖後腿
於是英國就見縫插針,派遣特別任務連(SOE)秘密潛入香港解救戰俘,並確保香港重光嘅時候英國佔有一席之地

當年美國仲未正式參與二戰嘅時候,英國為咗拖美國落水,喺美國境內佈置咗唔少外宣機構
有趣嘅係,其中一個組織嘅名叫做「fight for freedom
英國啲動靜大到當時FBI嘅阿頭都知

英國首相府曾經被人裝竊聽器
而幕後黑手就係1963年離任嘅前任首相Harold Macmillan
裝置直到1977年為止先至被拆除

上世紀60年代,唐寧街10號進行翻新工程,但係屢遭罷工延誤進度
根據解密文件,有4次罷工理由都係同茶有關
下午茶時間唔夠長、下午茶時間無人工、茶室唔夠企理、茶質素唔夠好

本書仲有好多有趣嘅段落,例如香港喺美國越戰戰略入面嘅角色,如果想知的話就可以自己揾返本書嚟睇~
森博嗣係日本推理小說作家,佢曾經係大學副教授。

我比較鍾意佢犀川創平同西之園萌繪系列嘅推理小說,即S&M系列。唔知佢哋有冇結婚呢!

呢啲書都已經絕版了,最近開始清吓啲書,送畀二手書店前,我都試吓再快讀多次⋯⋯

去一拳訂書
買?你試吓砲台山森記。佢哋有二手中、英文書。
有冇海外手足有買中文書經驗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞