[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
唔知算唔算得上啟發
有個位講一班科學家搵工(搵學校) 當中成功俾人請嘅原因,並唔係因為佢地過去做嘅研究有幾勁,而只係因為成功嘅人平均會send更加多嘅CV
An academic job is, to a certain degree, a lottery. And the lottery winner
is likely to be the person who spends a few extra hours accumulating more lottery tickets. More quantity of applications means more chances of a quality outcome—a job.

佢另外仲有講作者溝女同畫展嘅例子,呢part講緊其他野,不過我自己有體會嘅係
好多時我地pre-reject自己/keep住停留係同一個地方,導致成功嘅機會越黎越少
只有不斷嘗試同reach out唔同嘅人,先有機會遇到自己嘅伯樂,無論係創業 溝女 搵工 全部都係咁
對你體會有同感 好真 it’s a numbers game
即刻想買黎睇
XG商務書店全線結業,最後6月11日(今個星期日)

有冇覺得有啲唔捨得?那些年....
冇,好多年冇入過去不過有阿爺比錢都執,賣書真係好唔掂
以下係作者(Steven Koonin) 對部份讀者質疑其資格嘅回應

本書入面嘅數據、圖片都有reference,可以查證佢嘅準確性

我大概睇咗你個三篇文
第一條link篇文主要係批評本書嘅introduction嘅論點不當,
但係本書嘅某幾個chapter其實有提供數據解釋。
第二條link篇文同樣無指中到Steven Koonin係書中有邊個論點同數據分析出問題
第三篇文指出Koonin睇漏journal paper 後段嘅conclusion, 但作者係想講媒體引用journal result嘅時候,只係focus 一部份conclusion,去誇大climate change。只於 Carney speech個part,作者應該誤解咗Carney嘅point。

個人睇完本書,唔覺得作者係想讀者質疑climate change嘅可能性
我依然認為climate change有好大程度係由人類引致
不過當平時睇climate report或者news嘅時候,明白到要對當中嘅資料分析同文字描述要小心查證
「阿爺照住」又點
賣書冚唔到租啦 租親都地舖大舖
阿爺照,係有代價的:書嘅多樣性愈來愈單一/養份愈來愈低,可能正正係大量書蟲離棄原因

非常同意:賣書真係好唔掂
商務 三聯 同天地可以好大分別
睇完點與線無想像中好睇
諗緊買唔買埋最出名嘅砂之器
首先出現於日本的「繭居族」逐漸演變成全球現象
https://lih.kg/3417742

又一個被醫學化嘅現象
有冇書友睇過Alain de Botton嘅書? 睇中譯有冇問題? 我怕英文未必明得晒 同埋有冇邊本入門比較適合?
睇過中譯 我談的那場戀愛,先覺出版社,都幾好冇乜問題。
如果係love果兩本d英文都算淺白應該唔難睇
其餘可能深多少少,
但佢d書建議睇英文,話哂人地都係英倫才子
睇緊異鄉人
唔知係我功力問題定點

我都算睇得多書

但雙城記真係睇到好辛苦
英文?
Dickens真係深㗎
用字同文句都深
樓豬報報平安最近過成點?
中咋

節奏慢,而且好難代入
去到中段我覺得算快
Wuthering Heights, Jane Eyre 呢啲你應該會頂唔順

不過雙城記啲角度飛嚟飛去係有啲難跟
之前買過本great expectation, 睇左小小就放棄左
樓主 please pin#74
最近睇書速度有啲慢本書又長
潛咗咁耐水,以為你出咗事
我最近睇書都好慢,可能要take 個break
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞