[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
中國國家治理的製度邏輯. 一個組織學研究. The Institutional Logic of Governance in China. An Organizational. Approach. 周雪光

https://web.stanford.edu/~xgzhou/zhou_book2017.pdf
Thx 巴打
書櫃一定要買有門嗰隻
呢本幾好睇
雖然都係未睇晒
呢排睇緊

同埋 the principle,呢本嘅用字易明
The 48 Laws of Power - Robert Greene,1998
(好多個25年後仍會啱用,生存技工具書)

Human kind嗰本好似見超級歪出片介紹過然後Bregman仲要share條片
好嘢嚟
香港買書好貴
歷史筆記 、紅太陽by 高華
中國的現代國家構造 by 任劍濤
轉型中的地方政府:官員激勵與治理 by 周黎安
中國國家治理的制度邏輯 by 周雪光
維穩的政治邏輯 by 謝岳
大逆轉:中國的私有化(1979-1989)by 威廉·韓丁
補充下啲資料
高華唔洗講,已經上咗神枱
任劍濤、周黎安、周雪光,呢三位寫嘅着作係學界評價好高,見已經有巴打推介
謝岳嗰本敢寫維穩,雖然可能寫得唔夠深入,但依然值得一睇,畢竟好難再有大陸學者敢掂呢個topic了
威廉·韓丁嗰本批評改革開放同六四大屠殺(佢原文真係咁寫),但佢本人係親毛,所以書嘅觀點大家可以自己消化
其實啲作者會唔會proofread,我見有時有錯字
所以點解港台d書咁貴
大陸d紙都好快黃
變唔變黃事少,冇位擺問題更嚴重。N年前狠下決心,轉睇電子書

唯獨以前儲落大部份實體書,唔捨得掉,食之無味,棄之無人要(當然可惜)
睇緊紅太陽

有冇人睇過呢本 呢本係講人類歷史大大小小不同嘅災難 同埋唔同政府點樣面對呢啲災難 作者係武肺時期寫嘅
lm
最近想了解下法國文化史,於是又手痕買咗foucault同Alain Corbin嘅幾本著作,呢度又無同好
Foucault sociology/history
久仰大名,但一直無時間睇,希望今次買完會認真睇晒
最近睇咗沈棟本紅色賭盤 大推!
有啲深 本身有冇哲學/史底? 加油
我大學major就係史,所以事前都有理解少少佢嘅理論框架,睇唔明就唯有再搵下啲分析
讀緊?
Foucault 好在網上大把解讀
順便讀埋Chomsky 同Boudieu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞