[書蟲]你最近睇緊咩書?12

993 回覆
68 Like 4 Dislike
祝大家新年睇到更多啱自己嘅書

自己而家就返睇緊《血色大地》
(其實有時都會將啲書返睇 加深記憶)
因為遲下會去波蘭一趟 做返少少功課 唔想去到鳩下鳩下咁

睇嘅期間諗起一本睇咗兩次嘅小說 待會再介紹下
今次介紹小說 Darkness at Noon 《正午的黑暗》

記得好似係睇《暴政史》當中提及過呢本書 (有錯請指正) 於是去搵嚟睇 中文版原來已經絕版 最後係香港嘅圖書館借嚟睇
後來有一排圖書館高調查禁一批書 唯恐呢本有朝一日會禁 於是又借嚟睇多一次

故事係影射1937年起蘇聯進行嘅大清洗 主角魯巴蕭夫係一個老黨員兼政治核心成員 有一晚突然被捕
係關押嘅時候 獄方 (都係內部人民委員部嘅人) 命令魯巴蕭夫寫「悔過書」

寫「悔過書」期間 回憶 (倒序法) 返以前係共產國際做事嘅點滴 其實有一班黨員 因為被魯巴蕭夫認定「對黨唔夠忠誠」做出一啲指派以外嘅事情 被出賣舉報畀內務人民委員部並被消滅 包括佢嘅秘書兼情婦

魯巴蕭夫上到核心成員呢個位 多少都因為出賣黨員踩屍體而上位
但到呢個時候 「第一號」(書中斯大林嘅代號) 就認定魯巴蕭夫「對黨唔夠忠誠」出於猜忌同疑心 就安插一個子虛烏有嘅罪名拘捕佢

「悔過書」透露出魯巴蕭夫開始對黨有懷疑 點解而家嘅一切同革命嘅願景相差咁遠? 佢覺得不安同開始自責 但一切已經為時已晚了
呢份「悔過書」最終冇送到第一號手上 因為偵訊員一睇已經認為係離經叛道 經過兩個偵訊員日夜疲勞轟炸拷問 (唔係好記得 後生嗰個偵訊員格列金有冇刑求佢?)
結果魯巴蕭夫精神崩潰 係公開大審判上全盤承認一堆子虛烏有嘅罪名 最終被槍斃

呢本小說係1940年出版 剛好就係大清洗完結 斯大林同希特拉瓜分波蘭嘅時候 當時大家注意力係邊度呢?
嗰個年代 蘇聯資訊封閉 流出嚟嘅都係精心過濾嘅 (留蘇嘅記者都係唱好 冇真話) 呢本書難怪咁出名
寫作方面 小說計個內容幾緊湊 繪形繪色 睇到我好緊張 特別係監獄入面 後面嘅偵訊同槍斃情節

所以覺得值得一看本身比較少睇小說
好似幾得意
睇英文會唔會好啲?呢本翻譯如何?
雙城記睇英文會好啲啊
不過我睇中文比較快所以睇中文
翻譯質素我唔識評論
不過大體上冇影響我閱讀同理解

「鳥奮力衝破了蛋殼!這顆蛋是這個世界,若想出生,就得摧毀一個世界。這隻鳥飛向上帝,這個上帝名叫阿布拉克薩斯。」

好快睇完,睇主角尋找自我嘅過程我會形容係快靚正,推薦每一個徬徨迷失嘅人讀。

另外我幾鍾意阿布拉黑薩斯呢個善惡一體嘅神嘅概念,阿布拉克薩斯兼具神性同魔性,佢融合咗主角嘅光明世界同黑暗世界。主角一開始煩惱要喺兩者二揀其一,但其實唔需要咁做,兩者唔一定係二元對立,兩者可以統一,唔需要好似基督教只係追求人光明神聖嘅一面,同時我哋亦可以好好接納自己黑暗墮落嘅一面。(講講吓我好似有啲邪教feel,不過本身阿布拉黑薩斯本身就係基督教早期重要異端諾斯替教派宇宙觀至高存在嘅神,不過好似後來輸咗俾人貶咗做墮天使。)

而家睇緊飄Gone with the wind,好長有排睇,暫時新一年好有動力睇書。
盡力而為
lm
深度旅遊
好想去勻東歐國家啲歷史記憶/轉型正義博物館
見到諾斯替教派
有少少興趣
歐洲轉型正義就諗起呢本書

內容簡介 https://www.books.com.tw/products/0010721982
呢本書所提及嘅地點 用個幾月時間遊遍一次
另再延伸閱讀幾本書《德語課》《大審判家 弗里茲鮑爾》《第五號屠宰場》《如果這是一個人》《滅頂與生還》

一本書可以「引發」咁多樣嘢
叫你不要創作 不是對你好的

盧建彰
有冇人有睇過歐洲鬼地方同民族重建
好似幾吸引咁

趁放假一口氣睇左荒野之狼
荒野之狼比徬徨少年時難明一啲
但一樣好正
我就唔識概括本書講乜嘢啦
有興趣可以撳入去睇睇
https://humanitiescorner.art/steppenwolf/

我覺得睇呢個作者嘅書都好有共鳴
可能大家都係精神病患
睇完會想睇埋佢其他作品

另外想講呢套書真係幾好J
封面嘅風格同本書嘅質感我都好鍾意
聖誕禮物抽到本 Atomic Habits
之前無咩睇書,決定今年睇睇佢
暫時睇左 4分一
The Hundred Years' War on Palestine: A History of Settler-Colonial Conquest and Resistance, 1917-2017
呢排睇緊呢本,因為呢排以巴衝突,所以對背後既歷史有啲興趣
講百幾年前Palestine 住滿Arab ,點解變到依家咁
由Zionist 到英國支持,之後二戰後美國蘇聯(當時最有影響力兩個國家)支持,慢慢將Palestine入面既Arab逼走,屠殺,猶太人慢慢侵佔入面既土地
暫時睇到post war個part,算係另一個角度睇依家發生既事?
希望唔會畀人插
lm
點會插 一定非黑即白要支持邊個
睇《不曾結束的一戰》同《血色大地》都有講下戰後嗰part
咁正送書做禮物

如果送嗰個係異性,要同佢好好做 study partner 一齊實踐改變人生
Borges 談詩論藝
唔會,因為呢個係事實 出面公海當咗自己猶太人勁好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞