Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

你sure Xbox series X 唔得?
有冇source
咩bug會冇咗嗰atmos咁勁
https://support.xbox.com/en-US/help/hardware-network/display-sound/dolby-vision
Dolby Vision is not available for media playback via Blu-ray.

你xbox得睇串流先睇到dolby vision
播碟唔得
Oh 希望將來會透過更新加返上去啦
兩隻後置要同樣高度, 買腳架zip係sofa後面啦, soundbar sub冇咩所謂, 夠位既話可以試下打橫放, 單元向自己試下有冇分別
有貓貓
一個字細, 除非冇位放, 唔係唔會簡佢
罪大正常操作,放曬好野入ps5,仲邊有人買碟機
淘喇叭架 個底zip入 梳化底 咁就兩邊平衡
巴打 Sony 電視用返sony soundbar 會唔會有加乘
咁撚仆街
但UB820 英版BD鎖B區就有啲麻煩
SONY X90K或以上
SOUNDBAR HT-A3000或以上
可以用埋電視喇叭出聲, 當中置喇叭用
其餘沒有分別

三星都一樣有Q-SYMPHONY功能, 差不多原理

LG 2023年都會加此功能
如果我買左腳架 因為我90%坐A位 咁窗後置個腳架應該放起2號位? 咁就左右都對稱
雖然放起2 其他人望感覺怪怪地
你cal 機可以用皇帝位黎cal 但高低真是最好一樣
錢會加成
Post 76有人用Sony 電視加Sony soundbar ,都有bug會delay
想問subwoofer下面係咪一定要吸音墊?
係咪用左會少啲機會嘈到鄰居??
APM 終於聽到Sonos 隻Min Sub
係有啲料到
Open store 鋪 都聽到有 力
本身個底都有墊
有4粒 但我見啲人再買一塊墊住
求大家俾D意見
筆直10K左右
用緊SONY電視機 (上年買55吋)

屋企有貓, 唔需要勁BASS
後置唔多位, 唔知會唔會浪費左

最在乎效果:
音色>環繞感=天空聲道>耐用性>Bass

JBL 1000 (水貨價錢抵玩, 評測話音質好, 性價比最高, 但擔心後置無線舊電池玩唔耐)
Sony A5000+SASW3+SARS3S (大家都話信仰行先, 唔肯定為左sony電視機功能出中置人聲有無用, 另外360 Spatial Sound Mapping好似好勁, 長遠玩升級幾好)
Samsung Q930B or Q990B (個個都話立體聲最好, 要求唔高的話Q930B都夠做)

大家會推邊部?
打算買一套玩至少5年
自從sony電視年尾出新update,夾shamesung soudbar已經無再發生開機無聲要reconnect/熄過再開,甚至hang 機問題
所以我成日建議更新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞