Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有咩地方有得坐低試聽
所以我建議大家聽多d, 有時間就出去showroom打個轉, 係treated既空間聽下喇叭 因為係冇acoustic treatment既空間+又唔用drc的話, 幾靚既喇叭都可以變到好難聽
答案係soundbar要預掛牆 同埋玩soundbar就咪鬼搞咩電源線啦....小黑線咩都夠做
denon冇擴展性, 比samsung同channel少一粒單元, 調音不同, 主要都係咁

如果唔加後置又岩聽既話s517做入門係完全ok
因為冇咩好講...一般2.1 soundbar, 都係電視喇叭加強版
其實唔買sub唔買後置, 成套system都係唔完整, 佢拆開黎賣某程度上都係局你要另外加錢

有sub out係好事, 不過低階soundbar配咩sub反而係個大問題, 依d一千蚊既soundbar你搵隻5,6千有質素既sub比佢都係冇用, 因為佢本體都比唔到d咩好既聲音效果, 之後要去到ambeo依個level又大支又貴先有sub out
我老表都係空間鬥士
擺係難櫃兩邊 貼牆
依D情況真係要落drc, 加上kef directivity夠好, 仲易解決

如果你去showroom聽一次同一隻喇叭, 會發現係兩個世界
我而家用S20 擺電視櫃 都係貼曬牆得 10 cm
諗緊換 喇叭係咪 應該換細隻啲 但其實都係再多個10cm 抖氣
條sony a5000,佢個低音單元,個bass得弱中強三個選擇,睇戲時中好似爭啲爭啲,強又太過強

其實我唔知係咪聽慣咗天龍216 行DTS VIRTUAL X,總覺得sony呢條嘢,配合埋佢自家咩 sound engine,成個音場係闊咗但係變得好浮誇
佢個單元bass vs 普通2千蚊包埋sub既soundbar 比, 邊個好D?
咁我覺得會係二千蚊嘅好啲,起碼獨立單元size都大啲,同埋二千幾蚊貨式正常應該已經有d質素,又攞天龍517為例,天龍專門做咗咁多年音響,調音點都有一手

罪大呢條佢唔就住就住調音,點迫你買佢啲額外配置既喇叭我是明白的
天龍唔好既係在於佢只係用啲燈號顯示,我當時玩好耐先玩明白

研究咗說明書都好耐
其實好睇喇叭, 我對vela 403 manual寫離牆30-60cm, 不過我比50cm佢都係boom到傻, 有drc就咩都解決晒
其實fibbr 線仲貴過soundbar 加埋soundbar d 聲,唔駛玩到電源線,我懷疑電飯煲的iec 線已經好夠

真正的大才小用
sony soundbar 除左a9 夠特別,其他都是唔推薦
諗住消費劵換R100/200
有大買大就緊緊係 200但 個bass呢隻幾勁 個x port又無得塞棉 驚boom到傻
我都想買條細生爸擺響電腦枱頭當喇叭用, stage 360 support Atoms, 而家做緊特價; 定係yamaha隻C30A好? 而家某琴行都做緊特價, 有無ching可以俾下意見
如果係我,only for電腦用寧願買對漫步者仲好
否則我支持c30a,佢好在有個remote app支援,手機當remote都得,仲要好清晰
幾清晰

依然係強烈建議你去試左先好買, 你除左polk仲試左咩喇叭?

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/polk-r200-investigation-re-i-am-very-disappointed-with-dull-non-hifi-sound.31234/
依個thread既op同我自己試既聽感好相似, 我唔知隻野係咪要nearfield用先可以接受, 但係我試聽既距離都有起碼有兩米
我老表睇戲個邊有Polk R200
試聽左係勁既
同埋我屋企成套surround 都係Polk
係聽歌不如理想 想試下玩半分家
而家諗住執老表部舊 後級
但無聯動開機 長開唔短穩唔穩陣
個高音睇演唱會 都比 S20 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞