Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我會講唔夠 始終無左surround effect
想問下屋企部電視舊到爆
得普通hdmi in out個d
同埋仲用緊機頂盒同用rca比聲電視
如果想買s517 係唔係買條rca to 3.5mm 入sound bar
同埋插個chromecast入條soundbar再比singal去電視?
點解唔換電視先
517有一入一出? 有就chrome cast 入517
517 out 去TV HDMI (最好有ARC)個個
直頭換電視先
電視舊到爆
洗鬼搞soundbar
屋企人話部電視仲用到所以唔換
同埋係套舊home theater部主機死左所以先想換soundbar
姐係avr 死左,啲喇叭唔用
換部入門級soundbar?
舊個套係Pioneer MCS-737
D喇叭可以用得返?
直頭換電視先
最近買左部samsung Q800B,發現佢有mic on功能,想知係有咩用?
同埋我用咩mode係會最好🙏🏻🙏🏻
想問下LG S80QR係唔係唔推薦?頭先見到特價五千幾,有啲心動,定係會推薦Q700B之後再加後置?
電視用Sony X90J,主要都係睇Netflix,D+同打機
呢個真
本身用緊 Sonos soundbar + 後置
早 2 日身痕買左部窮撚 amp 同一對窮撚 JBL 座地
小朋友聽 babyshark d 聲即刻
你仲要用座地, 梗係好唔同
LG中階性價比都唔差的, 5千幾有晒成套其實都唔錯, 不過LG唔係好理香港市場, 咁多代都唔賣單獨後置, 今代直情唔賣旗艦型號

依家5千令蚊都有幾個選擇, SAMSUNG Q800B+後置, LG S80QR, polk magnifi max ax sr
for spacefit同埋smart home用, 你自己試下邊個mode最岩聽就用果個mode, 最懶既開surround咩都upmix晒佢用晒所有channel都得
依d舊式套裝喇叭係用專用頭, in theory都係紅白銅線黎, 不過唔識就唔好搞, 同埋依d喇叭都冇咩質素可言, 直接換番正常喇叭好過
會考慮JBL既話等1300X, 除左SUB升級, 單元數同channel都會升級, 仲要係升天空聲道, MSRP亦都唔貴, 絕對值得等
普遍soundbar既usb係做唔到interconnect的 一係比你插usb storage, 一係service用, 插番hdmi吧
距離米半左右仲聽唔聽到? 如果要哄到好埋先聽到既話係正常既

另外捉鬼好煩的, 先甩晒所有野先, 只插power amp出喇叭睇下仲有冇hum, 如果係ground loop的話都仲可以解決
睇你裝咩screen, 地升, 電幕, 梗幕既size都有唔同, in general 3x1.8m都夠, 不過viewing distance得2.5米? 我當你裝100吋既話, 最少有3米會舒服d, 我3.5米睇100吋覺得係差唔多, 再坐前D會睇得唔太舒服
梳化位都聽到
平時nad c399聽歌校-4x-5x db,
試睇片係-20db, 就有noise
呢樣關唔關事
D+又得番PCM
有無amp 同座地形號?
自膠
留比screen 既pocket 係3米長,25cm 深,18cm高
Viewing distance 有3.4米

上網簡單計過,可以投影100 -110寸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞