Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
thanks 好詳盡我新手budget大概3k

1. 請問點解samsung唔會買b系?
2. 入門黎講,我本身想揀dht-217/ hw-q600a, 定樓主覺得啲聲麻麻所以唔推介, 先叫我試beam 2?
3. 樓主可唔可以幫手拎呢堆rting分數🙏🏻 dht-217, hw-q600a, beam 2, ht-x8500
Ching 你好 我想問q930b 同 q990b功能對比

因為930b冇Auto EQ ,咁同q990b係喺咪差好遠?
另外Q990嘅SpaceFit Sound+ 同Q930b嘅 SpaceFit 音色喺咪高一級?定喺冇乜分別?
ht-x8500唔使了,但想知埋edifier b700分數,感謝
想問吓電視係A95K 有冇需要再配隻soundbar
平時都係打機睇戲睇YouTube多
配bose900定sonos會好啲
補多句 如果樓主覺得beam 2真係好好多 咁我都可以加budget砌出黎 最多聽多排先補買後置同sub
再再補多句 如果103cm或以下 係咪會有其他推介
我都想知,利申買咗q930b, 咸片生活個sales 話990啱巨廳,一般客廳930就夠做
直接攻頂Q990b
Q990B比Q930B多兩條後置既側反射channel, 同埋本體多左3粒單元, 最主要隻sub係今代唯一一隻有唔同既, 加左acoustic lens, supposedly低頻可以再深d

分別唔算好大, 特別係如果後置左右唔平衡的話其實果兩條channel意義不大
因為b系只係2.1, 玩得soundbar都係想簡單咁追surround sound, 2.1係做唔到, 加上依家2千幾就已經買到s517有3.1.2, 完全冇理由要買2.1既soundbar

beam 2係細支黎講又有5條channel既soundbar, 不過因為size限制, 佢都係冇upfiring driver, 同埋佢有得再後加sub同rear, 會比其他細bar既擴展性高

auto eq只係for subwoofer用, 唔會差好遠
Samsung's Auto EQ Technology uses a microphone mounted in the subwoofer to detect and correct low-frequency response peaks caused by theroom dimensions and the subwoofer location

根據我既認知spacefit 2+只係多左auto eq, 其他野同space fit 2冇分別
依d大陸野佢地冇test
計埋cp值真係直接q990b搞掂就算, bose同sonos全套的話個價起碼2倍
S80QR

放到既話q700b+9500s
最近買左bose 600 同 surround 700

用jungle cruise 去試個陣
發覺個rear 好細聲 要好刻意去聽先聽到
想問有無方法解決呢
已經用apps 推左rear 上max volume
有無其他方法令佢再大聲d?
辛苦哂樓主 好詳細
我睇下有冇得延伸個位先
我見你有推介S80QR,q700b+9500s,s517,我可唔可以要埋呢幾個嘅分
taylor 巴你個sub 仔點?
梳 選擇困難症要諗好耐我睇左啲review成晚都未揀好
tcl c935u soundbar

其實呢個出咗未
或者邊度有得買
睇spec有啲興趣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞