Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
可以,記得唔好再俾主子玩
感謝師兄資訊! 咁我買行貨先
517有天空聲道向上反射屬於5.1.2
Cinema 400 屬於2.1
兩回事黎
熄機 抆插蘇 再開機就無事
唔洗subwoofer $3000有無咩推介?
我Q700B 都係咁
仲以為得我一個係咁即上連登睇下
似乎係大規模問題wor
難道要等佢官方fix再update firmware
Thx
用成年都冇咬
早排忽然走去咬
仲咬到壞埋
估佢唔到
我無事
Denon S217
普通除塵紙就得, 好方便
5千幾加埋信仰cost都ok啦 原價7990就真係唔合理地貴

不過得支本體冇sub冇後置, 加埋就計個double有多
有後置同冇後置既分別都好大, 始終真係兩條聲道黎, 仲要唔係反射, 冇左後置係後場所有聲都會冇左
所以即使用緊Sony電視都唔想買返Sony生爸
應該就唔會fix ,都出新一代啦
d喇叭好舊...亦都唔係咩好既喇叭, 如果全部喇叭正正常常冇問題既話, 同soundbar最大分別會係聲音實在好多, 音場都會完整好多, 但係如果你expect有比較好同完整既劇院效果的話, 都係要upgrade的了

x550bt本身都係低階機, output power唔大亦都唔支援atmos/dtsx依d比較新既環繞效果, 如果你要改善的話基本上係成套換, 次序係可以先換前場喇叭, 之後subwoofer and receiver, 最後先換後置+天空聲道
見到幾日前有新firwmare update, update完如果有問題可以factory reset一次
216我都用左一段短時間, 當電視喇叭replacement睇下youtube係ok既, 睇戲就同完整既setup even係soundbar都差好遠, 不過佢只係最低階, 都唔期望會有好好既效果
其實所有soundbar既單元都係"好細舊" 如果係咁的話所有channel都作用不大

denon既midrange單元係細過klipsch, 但係soundbar得2.1 channel的話, 咪更加似電視喇叭 連少少環繞既效果都冇
買多幾條hdmi番去比佢咬 貓重要過soundbar
屋企人唔知邊到拎左個sound bar番黎
但聲畫唔同步 可以點搞用緊3.5線
而家出緊去買
如果sony個價可以減番信仰cost既話其實都仲有得鏈下 始終sony依個品牌對好多人黎講係不二之選
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞