Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
睇戲我同意, polk易推, sensitivity高之餘impedance浮動又低, 聽歌就最緊要你自己岩口味

後級冇trigger咪要果時先手動開, 冇問題, 跟番前後級開機熄機次序就得
想問下Samsung Sony 兩隻旗艦級來講邊隻好啲?
買咗s517
唔知點解個subwoofer冇聲
明明著咗綠燈
暫時冇咩特別好似一切正常返
梳化後面無位
只可以掛牆/放側邊
係咪唔適合放surround
淨係soundbar+subwoofer 就算?

同埋JBL bar 1000同9.1分別大唔大?

嚟緊想換買部65"電視+soundbar玩吓
所以話更新firmware重要
恭喜巴打,enjoy
如果只係可以s216同s316揀
係咪s216會好啲
爬完文之後見啲人麻麻s316但佢多個sub仔
新手求意見
S217

S517
好少見人推S316
S316 不如S517
其實upgrade電視係咪差好遠
仲用緊ARC
側面都可以surround 你見柒陸片都是咁試
https://youtu.be/td4Npc3D_0g

機王 preorder 價都是38000都有吸引水位
Creative 無app control, 全程用個remote去控制,同埋無firmware update

Yamaha我就唔知

我覺得2000樓下既分別都不大
依家A110 二手都要三萬所以A1H 全新$38000 係吸引㗎,雖然依個價值得試埋Anthem
香港住屋限制,有幾多人個廳真係可以玩到surround後置丫, 5.1都好夠
而家玩av amp 多數香港都是玩5.1.2 或5.1.4 但已經贏soundbar 十萬九千里
所以前排8500ha 先賣萬六
review33 賣果部a110應該賣唔出啦,如果仲標三萬
要比既話要SAMSUNG Q990B VS A7000+SW5+RS3, 講緊既係6千尾 vs 1萬5, 個價兩倍有多 你sure真係想咁比?

rtings review for reference
q990b overall 8.5 (dialogue/tv Shows 8.7, music 8.4, movies 8.4)
a7000+sw5+rs3 overall 7.7 (dialogue/tv Shows 8.0, music 7.4, movies 7.6)
香港大部分都係坐位貼牆, 照放sofa兩邊 or 掛牆向自己就ok

兩支spec冇咩分別, 我冇試過bar 1000, 不過9.1既firmware同software功能上係好弱, 我會建議有新買新, 等到bar 1300既話就更好, 效果會更進一步
依家s517先2千中, 玩denon既話冇咩理由唔直接用佢黎做入門
咩差好遠先 arc > earc對於soundbar只係可以食埋lossless atmos/dtsx, 你唔睇碟既話冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞