Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
同牌子既電視同Soundbar會夾得好d,
可能都係google tv既software問題,
我之前用左5年樂聲非google tv + Denon 216 soundbar,
完全無呢d時大時細聲既問題
唔關同唔同牌子事, auto volume其實只係dynamic range compression, 對音質係會有影響, 唔同source&service會有唔同volume就算用av receiver都會遇到, 最簡單既解決方法咪就係自己較番大細聲

samsung soundbar你唔想太大聲都可以開night mode
個中置用咩檯高咗?
wood block + isolation pad DIY, projector下面塊板都係DIY
hdfury出arcana 2, 支援hdmi 2.1, 9k60, 4k120 vrr allm 冇earc既電視福音
https://www.hdfury.asia/products/b55e7b8c-d8a8-44c7-8a8b-d08430c7befb
4-5000筆直
唔要subwoofer有冇推介
點睇Bose 600?定denon home 550?
denon home 550唔太推薦, 我感覺依個系列唔係主力出黎for multimedia, 反而係想出無線stereo set既感覺, 所以條550只係得2.0, 雖然可以加後置同sub, 不過始終同soundbar普遍既3.0.2設計有差別

bose 600同sonos beam gen 2都可以聽下, beams既atmos係模擬, 個天空效果會輸蝕d, 但係stereo表現會順耳少少, 睇下你自己想要咩
Denon s216 s217 ok?
一條過,有其他選擇?
唔使啦😉😉😉
其實增益係有咩用???
其實即係大細聲
我就係唔明咁較volume唔咪得囉🤔🤔🤔
行左幾間鋪,啲sales 都係咁sale samsung q700b

係咪真係咁抵屌?
Volume 係整體大細聲一齊加大細, woofer lv 係就咁較個超低音 而唔影響其他channel
想問下homepod同RA5000比較 邊個好啲
我覺得係,一係上到Q930B甚至Q990B/C
巴打想問下如果想試個 bass 有冇咩戲推介
sw5先正
Creative stage air v2,41cm長應該算小
兩條簡的話只會簡S217, 不過推薦直接上S517, 價錢差距太少了
我都知,筆直同空間所限
就S517
我samasung 電視 , 應該冇問題?
volume係較output level, gain係較input level, 兩樣唔同既野黎
前幾日經過豐澤,聽左naim muso 2nd 覺得聲ok同外型都幾靚仔,請問大家點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞