Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
4000蚊樓下有咩介紹
睇中Audioengine A5+但唔知好唔好
另外都想知930b用黎聽歌表現係點
edifier a1000, kali in-5, jbl 308 mk2
thz
即是前後都有speaker?
同上面位巴打同一樣用途,但想音質好d,size闊小小去到60cm左右都ok,價錢2000-3000都可以接受,想問巴打們有咩推介

同埋一定要3.5mm頭,因為可以直接插mon,轉玩switch/ps5可以用到個soundbar出聲但又唔駛插黎插去
如果你想音質好啲又位置夠,我覺得呢個價位用書架式喇叭好啲
Kali in-5
MTM即係midwoofer-tweeter-midwoofer既排列

正常bipolar有兩隻in phase既driver對住唔同方向, 營造個好wide既音場, 弱項係定位, 多數用黎做surround, 不過依個系列係放左前面同方向再加waveguide
用3.5mm又用soundbar有d反智, 用3.5都做唔到surround, 咁同soundbar既原意完全唔一致
要細既執對vanatoo t0
電腦近場用soundbar本身都反智
啲聲都唔知射晒去邊
其實佢地只係想要條狀慳位嘅喇叭
上網睇過都覺得好大隻,跟住睇左d網話Bose Tv speaker幾好,點睇
不如一對homepod mini算
vanatoo t0都大隻 咁用番內置喇叭算
一語道破 好似放到有聲就得咁
本來諗住q700b,但屋企個電視櫃掛牆離地,又冇位放subwoofer,之前Ching話sub仔唔好放櫃上

跟住考慮Bose 600,但佢冇subwoofer之餘又貴2000蚊

諗左好耐,其實subwoofer放櫃上面係咪真係好差?定買支stand alone 算?
10幾年前既5.1 都做到
而家d soundbar都是賣潮流
sub可以横放
你sure 10幾年前既5.1真係用一條3.5mm出緊5條唔同既audio channel?

果d舊既system一係就本體已經係dvd player然後喇叭線出喇叭, 一係就有digital in可以插其他source, 唔會aux in做到5.1 surround。3.5mm只可以carry stereo, 冇錯可以做到十幾廿隻喇叭都有聲出, 只不過係duplicate左條stereo track之嘛, 你要aux出到surround既話ok, 個source有幾番3個aux out分唔同channel咪得
你隻sub decouple得好唔會同個櫃有共震咪ok, 反正soundbar sub都係無線, 空間問題你是但搵個位求其擺到既咪算
PIoneer HTP GS1 打後果d都做到5.1 surround
10幾年前產物仲好聲過而家d 2-3000蚊 一條過
講緊既係3.5mm出唔到surround, 就算再舊既機只要套system果部player有digital in又decode到surround format咪出到, 就算2023年你搵部flagship avr用3.5mm做input咪一樣出唔到surround

我又未試過拎10幾年前果d system同依家d入門soundbar比較, 不過如果真係要簡我會簡s517 海軍鬥水兵既情況下方便重要d
Q930b 同q950a
大家會點簡?
5000budget唔知簡邊枝好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞