Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
考慮下先~
會嘈到樓下
搵防音墊擺係底
想問下本身有一對kef r100 bookshelf,但係睇電視d對白聲唔清,應該點好??

1) 買隻中置?有冇邊隻矮身d,無咩位放??

2) 買隻sound bar 算數
avr有冇set好? 正路phantom center都唔會咁差, 我試過抆走隻center睇戲都仲可以接受, 睇stereo content都係只有L/R出聲, 都唔會有唔清既問題, 執執d setting同calibration再試下

最簡單係買多隻r100做中置, 如果搵到單隻的話
木耳是福
Sony a7000同a9,仲有JBL BAR1000呢3套都聽過,本身預買a7000,聽完a9又覺得成個包圍感比a7000好,講緊係冇用電視中置。

Jbl bar1000都好正,感覺比a7000正,而且又平。師兄對呢3套野有咩評價?俾d意見參考下。
仲有Q990B可以考慮
入左手denon x3800h 同中置, 不過未有後置又冇Source
下個月買埋PS5播下碟先
A7000 得前 無後, A9 整體一定好
想問下原本對 KEF點駁?
整套AVR 有咩喇叭?
超低 掃褲腳係係最高境界, 不過 真係大部份過萬既sub 先潛到又夠力, 不過做到 打心口震so fa 已經唔錯
淨係得對R 100咋

喇叭駁落marantz amp再駁電視

電視都係睇Netflix Disney+ 個d
咁部馬蘭士係2ch 家surround amp ?
如果2ch 有機會, 睇戲個時解碼能力不足
Sorry,我冇講清楚,其實我係連sw5同rs5後置成set試,但係覺得rs5對比a9同bar1000都係唔多明顯咁
師兄想請問知唔知道sony嗰隻SA-SW5 其實係幾多吋呢?
180mm, 7吋
感謝解答!
咁其實係咪唔係好夠力呢???
rs5 driver size基本上同a9一樣, amp power唔知, 不過如果包圍感差過a9, 估計都係唔夠a9成套integrate得咁好, 始終a9一定迫你要calibrate, sony野睇埋cp值我係唔推薦既, 除非你空間唔係方正例如鑽石廳, 咁a9有佢既價值

jbl係soundbar黎講隻sub數一數二, 如果需要真無線後置既話都只係佢可以做到, 不過香港行貨價唔係好抵
睇個人需求既...唔少巴打話samsung d sub都夠力, 以我自己黎講就唔夠啦...
avr既話冇center會自己create phantom center, 正常唔會太差, setting唔好太過份連amp assign都錯晒就得, 你問得買中置的話應該都係用avr吧
正 進入埋影院既世界
其實愈聽愈木 我都木木地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞