Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
你部機都十幾廿年 都幾勁忍得到唔upgrade

依幾代denon唔算有好大分別, 2xxx都係入門級, 冇preout, 7.2ch, highlight番今代3系升級左dsp chip, 令佢可以食到付費購買既dirac live, 仲有support 4隻subwoofer, 其他野冇咩變動

入門我自己會比較推3xxx, 有preout靈活性大好多, 亦都多左2條channel可以直接玩5.1.4, 如果搵到3700既清貨價我絕對大力推薦 3800既優勢除左上面既升級之外, 仲有全機hdmi 2.1, 3700只有一個hdmi 2.1 port

lfe channel係multichannel signal入面專for low frequency (<120hz)既channel, 比一般既sub out carry更多information, 你可以用一條rca由avr sub out去subwoofer既L/R, speaker set番去small同岩既crossover, 唔需要用y splitter
spacefit 2唔使夾samsung電視, 根據我既認知係冇得自己調整既, 只有auto calibration。

Using the Spacefit sound
Provides optimized sound quality by analyzing the listening spaces.

Method 1. Connecting via Soundbar
To enable this function, turn on the Spacefit sound mode with the remote control of the Soundbar.
( (Sound Control) → “Spacefit sound Off” → ( Up ) → “Spacefit sound On”)
• This is available in all Sound modes.
謝巴打
Thx

係呀部機用左應該真係有20年 一直都算幾好聲所以就無諗住upgrade啦 係而家壞左先要換
Btw我屋企個setup係普通5.1 無空間再擺更多既喇叭 所以未必需要上到3xxx

你意思係我用1條rca插係sub仔既L或者R既in就ok,之後係avr到較speaker set?
明白, 我碌過下見到部舊yamaha 6ch driven有成100w per channel under 8ohm, 以avr黎講好大力了, 依家要搵到同樣力水既要去到旗艦級先有, 唔知你用咩喇叭, 依部分要留意下

係, 一條RCA就OK, 部AVR既sub out已經integrate晒所有channel crossover左既signal加埋lfe channel既signal
我都有擔心watt數既問題 但我見2800h個網咁寫「Discrete high-current amplifiers on all channels to deliver up to 95W per channel (at 8 ohms, 20-20kHz, THD 0.08%)—enough power to drive any speaker.」
所以我諗應該都推到掛
95W係2ch driven, 根據x6700h既measurement, 5ch你預約60% power, 即係大約57W左右, 都係果句, 睇番自己喇叭同空間
明白 唔該巴打
另外想請問有冇維修avr既鋪頭推介?
唔太熟, 可以要去鴨記行一轉望望
好 唔該你
我到時去門市問下sales意見再決定買新機定點
啱啱買咗Samsung電視,想買條soundbar用的話筆值3000左右,應該揀返Samsung定係有其他更好選擇?

利申:主要用嚟打機同睇戲,經過旺電見佢哋係咁推denon 同JBL是咪小伏
Sony g700 同 Samsung q700點揀好

筆直上係心水呢兩隻
3000的確係可以選擇denon s517, jbl低階就麻麻, samsung q700b都可以, 未來可以加埋後置
冇得比, g700完全不入流
唔該師兄
咁都係疊埋心水玩三星

除左擴充性之外

基本表現都全勝?
實體upfiring driver vs virtual atmos, 3.1.2 vs 3.1

支野仲要係2020出既, 除左信仰我諗唔到有咩原因要買佢
如果加多少少筆值係咪多啲選擇
連登既加多少少即係double咁上下
4000-4500左右啦,再多啲會被人鬧死
bose 係咪唔值呢個價
細soundbar又有返咁上下係咪Sonos Beam gen 2已經係最好
我見bose 600好似差唔多價但評價無sonos好
唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞