Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(31)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
盛澤有SOUNDBAR賣?
睇佢網站淨係見到有電視
本身有set ls50 w2 + kc62 新手想體驗下5.1.2 Atmos又唔想曬左呢set 野 係咪可以加有pre out av amp 再駁其他surround speaker?
如果可行有無抵玩amp 推介?
Ls50 w2 應該無rca , 得aux ?
咁駁pre our ls50 w2 轉做 aux input 同 cal 機fix 死個volume 佢
但你ls50w2 單獨轉其他input聽完歌, 轉返做aux 睇戲個時要記得之前個volume 係邊
仲有 粒 kc62 , 你要諗點同時駁 w2 同隻部avr ?
結論: sound bar 睇戲 , w2 聽歌完全影音分家會較好
係可以, kef推薦既unity gain係volume 71, 所以你可以用aux駁pre out, 將ls50 volume set去71, 然後用avr黎adjust volume, 聽歌既時候轉source就得, 我記得佢個volume setting係跟source的, 你只要唔用aux黎聽歌就唔使再較

最方便賣左對ls50玩passive
搭單問下 volume 跟source 是否 LSX2 都一樣?
各位巴打 想問sony ht-s100f係咪好廢
見有買電視送諗緊岩唔岩 費時收垃圾
定直接砍掉佢買過條 但本身budget都係$2000左右
不過本身我要求唔太高 有重低音就得 之前幾百蚊買左Edifier播歌都好滿足
唔該咁多位巴打先
我會建議bose900
買旗艦soundbar起碼有排玩先,會止左買soundbar條癮,bose900聽歌都ok

如果買lsx2一定會嫌冇dobly atmos而唔滿足,好快又想買埋soundbar

(其實我覺得lsx2個價係偏貴,加埋sub更加貴,寧願儲多d錢上更好嘅2.0)
not sure, ls50 wireless我只係記得佢係跟source, 都唔太肯定, lsx就更加唔知
其實 sound bar + lsx2 係唔錯既 影音分家方案, 錢唔使太多 又慳位
而家lsx2 最平應該9千尾
同第一代初出差唔多價了
有聲出, 要求唔高咪照用番佢, 唔知你既有低音即係點, 佢只係一支2.0既soundbar你唔好預佢有好好既表現, 是但搵支最低階samsung q600b都好過佢

唔該哂
Ls50 wii 啦lsx2遲啲又想upgrade
如果咁講既話不如直情唔使買KEF, 直接入dutch& dutch 8c啦, 遲d又想upgrade
睇擺位,w2同lsx2反射孔向後,貼牆小心有駐波,細單元lsx2機會就細好多
dutch dutch 8c自帶dsp and room correction 冇問題 一對都係9萬
好東西經得起時間考驗 同樣功能既仲有kii three

唔計空間, room correction已經係我心目中要好聲既必要component
ls50 wii 太大部,電視無掛牆唔夠放
PS5駁soundbar 駁pc mon 可以點駁
求教
岩岩先知個sub係down firing
點先可以減少滋擾到鄰居
係咪淘仔淘塊隔音棉鋪底最好
LS60 有RCA, 可以直接 pre out 俾佢
買隻八爪魚個隻避震
咩黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞